Ciljani broj potpisnika peticije za oduzimanje emiterske dozvole Pinku i Hepiju podignut na pola miliona

Premier nikad brzi gm 600x130 1 220

Nesavesna uređivačka politika pojedinih medija u Srbiji, naročito televizijskih sa dozvolom za emitovanje na nacionalnim frekvencijama koje pokrivaju celu teritoriju države, označena je kao jedan od faktora za prelivanje nasilja i negativnih trendova u ponašanju uopšte, iz njihovih studija i emisija u svakodnevni život.

Strašni događaji s kraja protekle sedmice, ne samo na Vračaru i kod Mladenovca, inicirali su dobar deo javnosti da eskalaciju nasiličnog, ubilačkog ponašanja dece i mladih, kojima su godinama uzori osuđivani kriminalci, svađalački nastrojene konfliktne ličnosti, javno promiskuitetne osobe i slično, pripiše, pored ostalog, i medijima sa takvim sadržajem.

Iz „Кreni – promeni“, organizacije aktivista koje predvodi Savo Manojlović kao programski direktor, potekla je peticija za oduzimanje dozvole Pinku i Hepiju, medijskih kuća čiji se dobar deo svakodnevnog programa zasniva na rijaliti sadržaju.

– Niko ovde ne tvrdi da je jedini uzročnik onoga što nam se danas dešava kao društvu, rijaliti program. Ali kriminal, nasilje i prostitucija, koji su prezentovani kao pozitivne vrednosti, sigurno nemaju blagotvorno dejstvo za nas kao društvo, – ističe Manojlović.

Online peticiji je najpre postavljen cilj od 400.000 potpisnika, međutim, za samo dva dana ta brojka je premašena, što je, kako saznajemo, iznenadilo pokretače peticije, ali i same potpisnike koji prate stanje na brojaču, pa je novi projektovani limit podignut na 500.000,

Manojlović je podsetio da se na preventivi i ograničavanju rijaliti programa, posebno kakvi se emituju na Pinku i Hepiju, u „Кreni – promeni“ radilo još pre četiri godine, ali da kod nadležnih nije bilo sluha za to.

– Narodna inicijatva sa 42.852 potpisa građana podneta je 17. juna 2019. godine. Njome je još tada traženo ograničavanje rijaliti programa, uvođenje kulturno-obrazovnog sadržaja za mlade i maloletnike. Slali smo tim povodom 112 dopisa, dobili smo tišinu. Ovo je dokaz da institucije jesu zakazale. Nećemo da decu Srbije obrazuju Кristijan Golubović i Zmaj od Šipova, već Jovan Jovanović Zmaj i Hans Кristijan Andersen, – poručio je Manojlović.

Drastično veći broj potpisnika aktuelne peticije poziv je na konkretnu reakciju nadležnih. Peticija do objavljivanja ovog članka (subota prepodne) ima 417.027 potpisnika.

Peticija iz „Кreni – promeni“ naslovljena je na Oliveru Zekić, predsednicu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima