OO Dveri G. Milanovac: U kakvom je stanju društvo

Premier nikad brzi gm 600x130 1 56

„Na žalost, nedavni tragični događaji u Beogradu i Mladenovcu odraz su celokupnog stanja u društvu. Nasilje je samo posledica takvog stanja, te je potrebno definisati uzroke i preduzimati mere da se oni otklone“, kažu iz SP Dveri OO G. Milanovac, čije saopštenje prenosimo.

„Pre svega došlo je do poremećaja sistema vrednosti. Dozvolili smo da preovlada potrošački mentalitet, koji je neminovno u prvi plan stavio neprestanu borbu za materijalnu dobit i uvećanje imovinskog stanja. Roditelji sve manje vremena imaju za svoju decu, jer im je na prvom mestu kako da im obezbede barem isto što imaju njihovi vršnjaci. A tome moramo dodati i da je tradicionalna porodica dodatno urušena raznim zakonima koja ograničavaju prava roditelja da vaspitavaju svoju decu. Sportom, muzikom, glumom i drugim vanškolskim aktivnostima bave se deca čiji roditelji to mogu da plate, za ekskurzije i škole u prirodi se uzimaju krediti, kao i za zimovanja i letovanja.

Ništa bolja situacija nije sa nastavnicima i učiteljima. Raznim propisima i ograničenjima potpuno im je urušen autoritet. A i oni su roditelji. Izbor izdavačke kuće za školske knjige je mnogima važan izvor dodatnog prihoda!? A što ne bi, kada lekari to isto rade sa farmaceutskim firmama.

Nasuprot tome imamo propagiranje poroka na javnom servisu, televizijama sa nacionalnom frekvencijom, u tabloidima i na društvenim mrežama. Mislimo pre svega na kladionice, jer kockanje se još uvek smatra bolešću zavisnosti. Potom slede alkohol, duvan, droga, kriminal i nasilje. Takozvana „crna hronika“, a sve u cilju što bolje zarade medijskih kuća.

Za prosečnu porodicu davno zaboravljeni su pojmovi slobodnog vikenda, neradne nedelje odlaska u crkvu i zajedničkog ručka. Umesto toga postajemo robovi veštačke inteligencije, mobilnih telefona i sličnih uređaja, video igrica i društvenih mreža.

Mada nismo želeli da u sve ovo mešamo politiku, ipak moramo istaći da oni koji već decenijama kreiraju ovakvo društvo i teže da imaju apsolutnu vlast i da se za sve pitaju, moraju prihvatiti i da su najveći krivci za sve što nas je zadesilo.

A zadesila nas je ogromna frustracija. Uzrok je nesigurnost koja proizvodi strah. A najviše se strahuje za golu egzistenciju. Većina radnika u privatnom sektoru rade po ugovoru na određeno vreme.

Direktori javnih preduzeća i ustanova su višegodišnji vršioci dužnosti, a njihovi uposleni po ugovoru o privremenim poslovima. Radi se za minimalac, rate kredita nisu fiksne, poskupljenja osnovnih životnih namirnica ne prate rast plata i penzija.

I na kraju moramo da pomenemo i profesionalne službe i institucije koje su zadužene za javnu i državnu bezbednost i zaštitu, a to su: Ministarstvo unutrašnjih poslova, Policija, Bezbednosno informativna agencija i Savet za nacionalnu bezbednost.

Političko postavljanje i vođenje kadrova, ne samo na najvišim funkcijama već i na svim važnijim rukovodećim mestima u ovim organima i jedinicama, razlog su što ove službe ne vrše svoju funkciju u potpunosti. A to se najviše odrazilo na javnu ili opštu bezbednost. Jer je prioritet ovih službi zaštita vlasti, vladajućih stranaka, političara i najviših državnih funkcionera.

Da je to tako svedoci smo i mi u našoj opštini. Da li je uhapšena i procesuirana osoba koja je zapalila automobile u centru grada? Ne ulazimo u to da li je direktor Javnog preduzeća naplatio štetu preko osiguravajućeg društva. Ovim aktom ta osoba je ugrozila javni red i mir i narušila javnu i opštu bezbednost građana. Ko je izvršilac, a ko naredbodavac tog čina i koji je motiv? Smatramo da je za običnog građanina, poreskog obveznika manje važno da zna za čin nasilja, ali treba da zna da je nasilnik otkriven i osuđen. Jer samo tako će se osećati bezbedno i imati poverenje u državne organe, stoji u saopštenju koje potpisuje medijski tim SP Dveri OO Gornji Milanovac.

*Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima