Obeležavanje Dana pobede – polaganje venaca i odavanje počasti na Brdu mira

Premier nikad brzi gm 600x130 1 147

Polaganjem venaca u spomen kompleksu „Brdo mira“ u Gornjem Milanovcu, danas obeležen Dan pobede nad fašizmom.

Img 1006
foto:

Povodom obeležavanja 9. maja – 78. godišnjice pobede nad fašizmom i 79 godina od oslobođenja Rudničko-takovskog kraja od fašizma danas su u Gornjem Milanovcu, u spomen komplesu „Brdo mira“,na Kosturnicu palih boraca takovskog kraja u Drugom svetskom ratu i Kosturnicu Crvenoarmejaca, vence nastradalim borcima sunarodnicima, crvenoarmejcima i mnogim stradalnicima u nemačkim logorima položili predstavnici Ambasade Ruske federacije, Vojske Srbije, opštine Gornji Milanovac, Podružnice Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova do 1918. godine, Saveza boraca opštine i Društva Srpsko-Ruskog prijateljstva.

Img 1035
foto:

Nakon što je uz intoniranje himne Republike Srbije položio venac, predsednik opštine G. Milanovac Dejan Kovačević je čestitao današnji Dan pobede nad fašizmom.

– Zlu kob Drugog svetskog rata osetio je i naš prostor, posebno Gornji Milanovac, Rudnik, i pranjanski kraj. Paljenje našeg grada i rudničke varošice 1941. godine, Petrovska blokada 1943, brojna streljanja i odvođenja stanovništva u nacističke kazamate smrti širom Evrope samo su deo ovdašnje ljudske patnje i tragedije. Skoro 8 decenija je prošlo od tada, a mi se nažalost suočavamo sa mnogobrojnim izazovima koji prete da unište celokupan ljudski rod, to jest vrednosti slobode, ravnopravnosti i pre svega solidarnosti. Velike svetske krize poput pandemije ili mnogobrojni ratni sukobi diljem planete signaliziraju neophodnost suštinskih promena koje će savremeno društvo povući sa ivica ambisa i vratiti ga na put humanosti i prosperiteta – rekao je Kovačević.

On je dodao da bi se suštinska promena ogledala u tome da mi, potomci svih heroja koji su živote dali za slobodu naše zemlje, budemo bolji ljudi. To je moguće samo ako postanemo plemenitiji, uviđajniji i saosećajniji, zaključio je Kovačević.

Img 1043
foto:

– Ovaj datum je zaista bitan za naša dva bratska naroda. Tog dana 1945. godine je pao fašizam, najmonstruoznija ideologija u istoriji čovečanstva. Sigurni smo u to da moramo da damo sve od sebe da sprečimo svaki pokušaj ponavljanja ove ideologije. Naš zajednički zadatak je i da pamtimo sve one ljude koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma. Svedoci smo toga da fašizam opet diže glavu u pojedinim zemljama u svetu, a mi smo ubeđeni da će i Srbija i Rusija uvek biti na pravoj strani istorije – poručio je drugi sekretar Ambasade Ruske Federacije Stanislav Lupin.

Img 1044
foto:

Danas je položeno cveće i na spomenike stradalim u Mauthauzenu, norveškim internircima i stradalim u vojnim akcijama od 1990-1999. godine.

Img 1029
foto:

Precizan broj stradalih nikada nije ustanovljen. Procene govore da je bilo između pedeset ili čak osamdeset miliona poginulih. Tačni podaci o žrtvama ni na području bivše Jugoslavije nisu utvrđeni.

Img 1005
foto:

Državna komisija bivše Jugoslavije objavila je svojevremeno podatak da je poginulo ukupno milion i sedamsto šest hiljada osoba, među kojima nešto više od trista hiljada boraca.

Img 1018
foto:

Deveti maj prihvaćen je i kao Dan Evrope, jer je baš tog datuma 1950. godine ministar spoljnih poslova Francuske, Robert Šuman, objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka kojim bi se sukobljavanje između evropskih zemalja, učinilo ne samo nezamislivim, nego i nemogućim.

Img 1005
foto:

Drugi svetski rat u Evropi okončan je 9. maja 1945. godine, kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi.

Img 1014
foto:
Img 1037
foto:
Img 1030
foto:

V. Popović,

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima