Četvrto okupljanje Srbija protiv nasilja: RTS izvestio o protestu, značajan broj ljudi uprkos kiši, ne odustaje se od zahteva

Premier nikad brzi gm 600x130 1 145

Očekivalo se da večerašnji protest „Srbija protiv nasilja“, četvri zaredom, ne bude tako masovan kao prošli, ne samo zbog nepovoljnih vremenskih uslova, nego i zbog pretpostavke da će usled slabijeg odziva na jučerašnje okupljanje podrške Vučiću „Srbija nade“, strasti splasnuti, te da će mnogi pomisliti kako više nema potrebe za dokazivanjem jer je prva bitka dobijena. Ali je centar Beograda ponovo bio ispunjen značajnim brojem onih koji očito smatraju da se motivacija za izlazak na ulice nalazi u nečemu drugom.

Napravljen je najavljeni „prsten“ oko kvarta gde se nalazi glavna zgrada RTS-a u Takovskoj, iako su mnogi ranije bili nezadovoljni ovakvim planom, s tezom da je nejasno šta se time postiže, te šta dalje. Ovoga puta je bilo više govornika, manje poznatih javnosti, koji su iznosili argumente za temeljne društvene promene, ali najpre ispunjenje ranije formulisanih zahteva. Protest je započeo pesmom „Vostani Serbie“. Okupljeni su ostavljali cvetove ispred zgrade parlamenta u sećanje na stradale 3. i 4. maja.

Tokom polaska kolone i obilaženja RTS-a bilo je prilično bučno, više nego u pretprošli petak; čulo se kontinuirano zviždanje, povici „ostavke“, „ua“ i ponovo „Vučiću, odlazi“. Traži se da medisjki javni servis prestane da bude isključivo partijsko glasilo vladajuće koalicije, kao i da bez pristrasnosti izveštava o pojavama u društvu i političkim stavovima svih strana. Glumci na protestu poručili su da žrtve neće biti zaboravljene.

Javni govori nastavljeni su u Tašmajdanskom parku. Čitani su Disovi „Naši dani“ i poručeno da prsten oko RTS-a može da se pravi oko svake institucije u Srbiji, jer nijedna ne fukcioniše; te da oduglovačenje odlučivanja na aktuelnom skupštinskom zasedanju neće umanjiti energiju okupljanja.

Ponovljeni su zahtevi: smena svih članova REM-a, ukidanje emitovanja rijaliti programa i emisija koje podstiču nasilje i nemoral; zabrana štampanih medija sa istim sadržajem; smena rukovodstva RTS-a; oduzimanje nacionalne frekvenicje TV Pink i TV Hepi zbog kršenja zakona i promocije nemorala i nasilja; potom smena ministra unitrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa BIA Aleksandra Vulina, kao i usvajanje ostavke Branka Ružića. Nastaviće borbu, kako je istaknuto, do ispunjenja svih zahteva u potpunosti i poručili „do sledećeg petka, gotov je“.

RTS je u međuvremenu prilogom izvestio s protesta snimcima sa svoje zgrade. Peti protest zakazan je za sledeći petak od 19 sati.

GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima