Počela sa radom platforma Mlekomapa, na kojoj je moguće pronaći najbližeg proizvođača mleka

Premier nikad brzi gm 600x130 1 18

Mlekomap je platforma za pronalaženje i dodavanje proizvođača mleka koji prodaju „na flašu”. Ovo je inovativni način prodaje mleka i pomoći malim proizvođačima koji se mesecima unazad susreću sa brojnim problemima.

Aleksandar Džavrić, softverski inženjer, pokretač ove platforme, ističe da je na ideju došao posmatrajući sva dešavanja čiji su glavni akteri proizvođači mleka. Budući da je reč o nečemu što na neki način sve nas dotiče, Aleksandar je razmišljao kako može dati svoj doprinos.

Pošto je vrlo aktivan na Linkdinu, često su mu se obraćali sa pitanjima šta bi moglo da se pokrene i uradi kako bi se pomoglo tim ljudima. Kaže da je imao dosta viralnih objava, a neke su „otišleˮ i u velike medije, tako je svojim objavama, promovišući rad jedne porodice uspeo da im pomogne, te su počeli da prodaju i do 200 litara mleka dnevno po Novom Sadu. Ipak, znao je da je reč o jednoj porodici, i u pitanju je bio samo jedan grad.

Gledajući proizvođače hrane i način na koji oni rade onlajn, razmišljao je kako bi mogao da i starije ljude, mlekare, uvede u svet interneta i poveže ih sa modernim kupcima. Tako je na kraju napravljena platforma pod nazivom Mlekomap koja je 3. juna počela zvanično i da funkcioniše:

  • Pošto mleko nije standardni proizvod koji može da se šalje, dostavlja tako lako, shvatili smo da bi bilo najbolje da napravimo neku mapu na kojoj bi svako mogao da nađe komšiju koji mu je najbliži koji prodaje mleko, ističe Aleksandar.

Pored njega i firma Green friends je učestvovala u izradi i pokretanju platforme, oni su bili zaduženi za programerski deo. Mapa obuhvata ceo srpski region.

Aleksandar ističe da godinama mleko i mlečne proizvode kupuje lično od proizvođača, mnoge poznaje, te ih je tako ubacio „u mrežuˮ, a kasnije su se „noviˮ sami dodavali. Na platformi postoji opcija priključivanja gazdinstva pod „Dodaj gazdinstvoˮ, tako da svi zainteresovani mogu postati deo ove mape i ovakvog načina prodaje.

Na Mlekomapi možemo pronaći najbližeg proizvođača mleka, klikom na njega, možemo videti broj telefona i približnu lokaciju. Aleksandar dodaje da postoji mogućnost da se u okviru opisa oglasa na mapi nađe i to da li gazdinstvo prodaje i druge mlečne proizvode ili jaja.

Aleksandar Džavrić ovom prilikom poziva sve male proizvođače mleka koji prodaju „na flašuˮ da se prijave ako misle da na taj način mogu doprineti prodaji svojih proizvoda.

glassumadije.rs

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima