OO Dveri G. Milanovac: Kome je još važna škola

Premier nikad brzi gm 600x130 1 322

„Naprasnim prekidom školske godine i definitivno smo dobili dokaz da našoj vlasti znanje zaista nije važno. Diplome više nisu svedočanstva o znanju i veštinama, one su postale vrsta nakita, rezervisana za imućne i odabrane, koja svoju pravu vrednost i realizaciju dobija tek učlanjenjem u vladajuću stranku,“ kažu iz SP Dveri OO G. Milanovac, čije saopštenje prenosimo.

„Zašto je prekinuta školska godina samo dve nedelje pre njenog zakonskog kraja? Šta se time dobilo i kakve su posledice? Da li je nešto drugo moglo i trebalo da se uradi? Zašto pre donošenja te odluke nisu konsultovani prosvetni radnici? Je li trebalo prekinuti školsku godinu baš na teritoriji cele Republike? Ovo su samo neka od pitanja koja se postavljaju već nekoliko dana? Pravih odgovora od nadležnih nema.

Prosvetni radnici, đaci i roditelji su se našli u čudu? Kada i kako zaključiti ocene, kada i kako popraviti ocene, šta sa gradivom koje je ostalo neobrađeno, šta sa takmičenjima, ekskurzijama i sl.? U prvom trenutku, kada je objavljena odluka Vlade, ni o ovim stvarima nije bilo nikakvih objašnjenja. Tek kasnije su data neka štura objašnjenja, pri čemu je dosta toga prepušteno samim školama da odluče šta će i kako će.

Ovaj potez Vlade je jasno pokazao koliko postojeća vlast ceni i poštuje školu i znanje, prosvetne radnike, đake i njihove roditelje. Ni jedan problem u društvu, a celo društvo je u moru problema, nije „rešen“ ovako brzo i na ovakav način. Recept je jednostavan: postoji problem u školstvu – prekinimo školsku godinu. Ovo znači samo jedno – škola nije bitna i bez nje se može! Ali, da budemo iskreni, to smo i znali. Videli smo odavno da se na odgovorna mesta ne postavljaju ljudi prema znanju i iskustvu, nego prema pripadnosti stranci i stepenu poslušnosti.

Prave razloge prekida školske godine ne znamo. Da nije to zbog sve masovnijih protesta građana protiv nasilja koje je ovladalo celim društvom? Da nije cilj da se đaci i roditelji oslobode školskih obaveza i što pre odu iz Beograda? Pa zar i ovaj i ovakav prekid školske godine nije neka vrsta nasilja? Zar i ovo nije još jedan razlog za protest?

A da nije razlog prekida školske godine i to što nema dovoljno policajaca? Nerazumna i brzopleta odluka da policajci obezbeđuju baš svaku školu u Srbiji očigledno nije dala rezultate. Je li ovo dokaz da je taj čudan i ishitren potez bio sasvim nepotreban? Vlast je očigledno izgubila kompas. Ili im u ovom momentu i po proceni nadležnih službi, policija treba za neke druge, „važnije“ stvari?

A, što se diploma tiče, one su postale kao nakit. Kupuju se na sve strane i njima se kite zaslužni partijski kadrovi i oni koji to mogu da plate. Pri tome, diploma vredi onoliko koliko je ko uticajan u vladajućoj stranci. Članska karta vladajuće stranke je vrednija od svake diplome. Pogotovu kada je u pitanju državna služba.

Samo, gde će nas ovakav naopak sistem vrednosti dovesti?

Možda odgovor leži u davno izrečenoj rečenici: „Ako želite uništiti jedna narod počnite od obrazovanja“. Samo što se nije mislilo da se treba obrazovati da bi se neko uništio, već da uništenje jednog naroda treba početi razaranjem vaspitanja njegove dece i obrazovanja njegove omladine, stoji u saopštenju koje potpisuje medijski tim SP Dveri OO Gornji Milanovac.

*Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

 

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima