TRIBINA: Položaj mikro, malih i srednjih privrednih društava, preduzetnika i komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava u privrednom sistemu Srbije

Premier nikad brzi gm 600x130 1 205

Udruženje građana „Tribina Čačak“, Forum privrednika Čačka, „Zaštitnik preduzetnika i privrednika“ iz Beograda, organizuju javnu tribinu sa temom „Položaj mikro, malih i srednjih privrednih društava, preduzetnika i komercijalnih poljoprivrednih gazdinstava u PK Srbije, odnosno u privrednom sistemu Srbije“, u prostorijama GRADSKE BIBLIOTEKE u Čačku u utorak 13. juna u 18 sati.

– Ovaj sektor nema nikakav uticaj na kreiranje uslova privređivanja, a u stvaranju ukunog profita naše privrede učestvuje sa preko 60 odsto. Pozvali smo zainteresovane privrednike Čačka, Lučana i Gornjeg Milanovca, predstavnike: Regionalne privredne komore Kraljevo, lokalne samouprave Grada Čačka, Tehničkog i Agronomskog fakulteta iz Čačka, predstavnike studenata Agronomskog i Tehničkog fakulteta iz Čačka, predstavnike političkih stranaka, kao i sve ostale građane zainteresovane za ovu temu, da uzmu aktivno učešće na tribini i time daju svoj doprinos za stvaranje boljih i pravednijih uslova privređivanja, bez kojih nije moguće kvalitetnije življenje svih građana. Dobijanje odgovarajućeg statusa, isključivo zavisi od vas jer vam to pravo jemči Ustav Republike Srbije – poručuju organizatori tribine.

Teme o kojima će se diskutovati i doneti odgovarajući zaključci, sadržani su u sledećem:

1. Privredna komora Srbije je zakonom proglašena isključivim predstavnikom i zastupnikom interesa celokupne privrede prema državnim institucijama;

2. Uvedeno je obavezno članstvo za sva privredna društva, a preduzetnici su kolektivni članovi preko opštih udruženja predizetnika.

3.Ukinut je status pravnog lica regionalnim komorama, a njihova imovina pripisana PK Srbije.

4. Ukidanjem regioalnih komora, privrednici nemaju nikakv uticaj na rad PK Srbije jer su onemogućeni da imaju svoje predstavnike izabrane po demokratskim procedurama čime je pogaženo Ustavom zagarantovano pravo koji garantuje svakom licu da može slobodno da predlaže i bira svoje predstanike.

5. U Upravnom odboru PK Srbije, kao najvažnijem organu Komore za odnose sa državnim institucijama, većinu čine predstavnici stranih korporacija (56% ), a potom predstavnici krupnog kapitala i državne i javne firme (40%) i jedna firma iz sektora srednjih privrednih društava (4%).

6. Sektor mikro, malih i srednjih privrednih društava i preduzetnika ostvaruje oko 60% neto profita naše privrede i zapošljava preko 800.000 radnika, a nema mogućnost da na organizovan način utiče na uslove poslovanja.

7. Komercijalna poljoprivredna gazdinstva nemaju nikakvu organizaciju na nacionalnom nivou, pa samim tim nemaju ni mogućnost da utiču na kreiranje ambijenta za njihovo poslovanje.

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima