GRAĐANI REPORTERI: Termopilska bitka na čačanski način (FOTO)

Da je život osoba sa invaliditetom u urbanim sredinama veliki izazov, možemo gotovo svakodnevno da se uverimo u to.

Logo projekta3 1

Čačak – Jedan sasvim običan junski dan za naše sugrađane koji se po gradu kreću u invalidskim kolicima prava je bitka i izazov. Ne možemo, a da se u nekom momentu ne podsetimo i na čuvenu bitku u uzanom Termopilskom klancu.

Img 6def021a1e1018860f08144dce98f699 v 1

Kako izgleda jedan takav dan za naše sugrađane, upravo nam govore fotografije koje smo dobili od čitaoca – reportera, u epicentru dešavanja.

Img f75b6cdeab111b0a5edb29ea46b72f71 v 1

Razne barijere, građevinske sprave, neasfaltirani prilazi, bahato parkiranje… samo su neki od problema koje ćemo vam danas prikazati kroz ustupljene fotografije.

Img 41dd4e0dc996a757d72da7c83d3ae4c7 v 1

Do sledeće prilike kada ćemo možda naići na trunku empatije i razumevanja za naše sugrađane koji se uz pomoć pomagala kreću čačanskim ulicama, bar na trenutak da se podsetimo i lekcije iz istorije.

Jer, čovek uči dok je živ. Bar opštu kulturu.

 

Izvor: Epicentar press

Foto: Reporteri u epicentru, privatna arhiva

 

Eed logo disklejmer96 1

Termopilska bitka i Termopilski klanac:Bitka kod Termopila ili Termopilska bitka, verovatno je jedna od najpoznatijih bojeva tokom grčko-presijskih ratova. Iako su Grci izgubili, prethodno su tri dana čuvali Termopilski klanac, iako brojčano nadjačani.

Bitka se odigrala 10. avgusta 480. godine pre nove ere, a sukobile su se persijska vojska pod komandom Kserksa I i savez grčkih polisa koje je predvodio spartanski kralj Leonida. Oko sedam hiljada Grka pod Leonidinom komandom blokirali je uski Termopilski klanac u centralnoj Grčkoj, koji je bio jedini put kojim je persijska vojska mogla da naprduje.

Termopilski klanac nije klanac u klasičnom smislu te reči, već ga čine padine planine Kalidromo (ili Kalidrom), sa jedne strane, i more, sa druge strane.

U svakom slučaju, taktički i vojno gledano, veoma težak i uzak prostor za bilo koju vrstu bitke sa brojnom vojskom.

 

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima