SVE O DOKTORKI KOJA MENJA POL DA NE BI OTIŠLA U PENZIJU: Detalji priče koja je zaprepastila Balkan

Doktorka Mirjana Stanojčić (60), specijalista fizikalne medicine u opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu odlučila je da promeni pol kako ne bi otišla u penziju.

 

MIRA NEĆE U PENZIJU, PA ODLUČILA DA PROMENI POL: Doktorka iz Gornjeg Milanovca protestuje za svoja prava!

 

Doktorka je donela ovu odluku iz očaja jer novi zakon predviđa da sve žene starije od 60 godina koje rade u javnom sektoru stiču uslov za penzionisanje.

 

Ona je izjavila da će joj biti mnogo lakše da živi kao muškarac, nego da na sudu dokazuje da je žrtva polne diskriminacije i dodala da ne može da veruje da mora da ode ranije u penziju samo zato što nema muški polni organ.

 

Čvrsto sam rešila da pod stare dane promenim pol iz besa i razočarenja. I uopšte se ne šalim! Hirurška intervencija traje nekoliko sati, a sudski postupak dokazivanja da sam diskriminisana, kao i čekanje na stav Ustavnog suda po tom pitanju, može da traje i nekoliko godina, i sve to uz ogromne troškove. Ne plašim se operacije, uveliko se spremam za nju, hoću da idem do kraja kako bih odbranila svoje ljudsko i profesionalno dostojanstvo – ispričala je doktorka Stanojčić za Informer.

 

Foto: Flickr/Zdenko Zivkovic

 

Doktorka iz Gornjeg Milanovca ne može da prihvati činjenicu da zakon smatra da žene posle 60. godine nisu više sposobne za rad.

 

Zašto nam sada uskraćuju pravo da radimo kao i muškarci, a puna su im usta priče o ravnopravnosti polova? Osećam se sposobnom da još nosim beli mantil i da za to vreme pripremim nekoga ko će me zameniti kada odem u penziju. Imam želju da mlađim kolegama prenesem svoje znanje i tek onda ću sa zadovoljstvom da odem – rekla je doktorka.

 

Ona je napomenula da u gornjomilanovačkoj bolnici još nisu obezbeđeni odgovarajući kadrovi za zamenu i da su u bolnici u kojoj radi već 36 godina več počeli da je šalju u penziju.

 

Direktor mi je 5. oktobra uručio rešenje o godišnjem odmoru koji počinje narednog dana. Očekujem da je sledeći korak rešenje o penziji – rekla je doktorka Stanojčić.

 

Kolege doktorke Stanojčić, kao i njeni pacijenti kažu da je ona dobar lekar, uvek spremna da pomogne, vredan radnik, ali i žena bez dlake na jeziku.

 

Doktorka Mira je poznata kao veliki kritičar bolničkog rukovodstva. Zato oni jedva čekaju da je se reše. Ali znajući Miru, neće moći tek tako da je pošalju u penziju pre vremena. Ako treba, ona će održati reč i zaista promeniti pol samo da bude po njenom – ispričale su njene kolege za Informer.

 

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

 

(Telegraf.rs / Izvor: Informer)

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima