Unknown 6

Dom zdravlja i PU Sunce obeležavaju Svetski dan zdravlja – Moje zdravlje moje pravo!

 

Svetski dan zdravlja obeležava se svake godine 7. aprila, a moto ove godine je “Moje zdravlje, moje pravo“.

Tim povodom Dom zdravlja Gornji Milanovac u saradnji sa PU Sunce, organizovaće predavanje na temu zdravi stilovi života.

– Danas u PU Sunce obeležavamo Svetski dan zdravlja. Svim uzrastima dece (Objekta III) naše ustanove na zanimljiv način će biti približena higijena, zdrava hrana, fizička aktivnost i značaj zdravlja. Oko 120 mališana danas će imati priliku da učestvuje u toj edukativnoj radionici – kazala je Neda Tomić, saradnik na unapređivanju preventivno zdravstvene zaštite dece u PU „Sunce“ .

Predavanje su održale Negosava Milosavljević i Tamara Cvjetković, sestre službe polivalentne patronaže, dok se grupi predškolaca obratila dr Sanja Đurović, specijalista pedijatrije.

Unknown 3 2
Foto: gminfo. Rs

Po definiciji SZO „Zdravlje je stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja, a ne samo odustvo bolesti i iznemoglosti.“

Ovogodišnja tema naglašava pravo svakog pojedinca na pristupnost kvalitetne zdravstvene zaštite.

„Da bismo omogućili adekvatan pristup zdravstvenoj zaštiti, moramo prevazići i suočiti se sa brojnim preprekama, poput prirodnih katastrofa, pandemija i zagađenja životne sredine. U očuvanju i poboljšanju sopstvenog zdravlja, možemo doprineti redovnim preventivnim pregledima, pravilnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću, adekvatnom higijenom i negom,“ poručuju iz Doma zdravlja Gornji Milanovac.

Unknown 2 2
Foto: gminfo. Rs

Oni navode da je Svetski dan zdravlja prilika da ukažu da je potrebno uložiti dodatne napore u cilju obezbeđenja zdravlja za sve.

Cilj kampanje je podsticanje aktivnosti koje treba da omoguće jednake uslove života i rada i dostupnost zdravstvene zaštite za sve ljude 6ez o6zira na pol, rasnu ili versku pripadnost, socijalno idi ekonomsko stanje ili političko uverenje – poručila je dr Sanja Đurović, specijalista pedijatrije.

Svetska zdravstvena organizacija ističe da su u osnovi unapređenja zdravlja prevencija faktora rizika i zdravi životni stilovi.

Šta svako od nas možeda uradi za svoje zdravlje?

Pravilno se hranite! Ne preskačite obroke, vodite računa o izboru namirnica i načinu njihove pripreme. Održavajte poželjnu telesnu težinu.

Budite fizički aktivni svakog dana!

Recite NE duvanu! Budite zatovornik okruženja bez duvanskog dima.
Ograničite unos alkoholnih pića!
Družite se!
Redovno kontrolišite svo]e zdravlje kod svog izabranog lekara.

V. Popović, gminfo.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *