.

KO ĆE SA KIM I KAKO? Beogradski i lokalni izbori se bliže, a bojkot uneo POTPUNU KONFUZIJU: Detaljan vodič za birače

KO ĆE SA KIM I KAKO? Beogradski i lokalni izbori se bliže, a bojkot uneo POTPUNU KONFUZIJU: Detaljan vodič za birače

Pored beogradskih izbora 2. juna se održavaju i redovni lokalni izbori u 89 gradova i opština. Iako je do tih izbora ostalo tek nešto više od mesec dana i dalje se u mnogim opštinama i gradovima ne zna da li će opozicija i u kojoj formaciji nastupiti. Takođe, čeka se i potvrda da li će na svim lokalnim izborima SNS i SPS učestvovati u koaliciji sa Zavetnicima kao u Beogradu.

Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine, raspisala je lokalne izbore za 2. jun i na taj način ozvaničila početak veoma kratke izborne kampanje. U svega 38 dana do izbora vlast i opozicija moraće, prvo, da formiraju i prijave liste, a potom da što efikasnije pošalju izborne poruke biračima.

Blic preporučuje

SSP: Izlazimo na lokalne izbore u Novom Sadu

Manojlović: “Kreni – promeni” izlazi na izbore u Novom Sadu

IZBORNI REBUS DELA OPOZICIJE Bojkot u Beogradu, a na lokalu ipak na glasanje?! Birači BESNI I ZBUNJENI

Naravno, trenutno je pred izbore najživlja politička scena u tri najveća grada u Srbiji: u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Deo opozicije bojkotuje izbore u Beogradu

U prestonici je već poznato da će na izborima učestvovati četiri liste. Koalicija SNS-SPS-Zavetnici predala je još početkom aprila zajedničku listu pod nazivom “Aleksandar Vučić – Beograd sutra”.

Učešće na beogradskim izborima najavilo je i šest stranaka iz “Srbije protiv nasilja” (ZLF, Ekološki ustanak, Narodni pokret Srbije, PSG, Novo lice Srbije i DS) pod novim imenom “Biram borbu”. S druge strane, ostatak koalicije (SSP, Srce i Zajedno) odlučio se za bojkot izbora u Beogradu zbog, kako kažu, nedostatka izbornih uslova. Iz istih razloga na beogradske izbore neće izaći ni Novi DSS.

Deo opozicije će bojkotovati izbore u beogradu

Foto: Milan Ilić / RAS Srbija

Deo opozicije će bojkotovati izbore u Beogradu

Premijerno učešće na beogradskim izborima najavio jeSavo Manojlović sa svojim pokretom “Kreni promeni”, a očekuje se da se u trku za glasove uključi iBranimir Nestorović čiji se novi pokret zove “Mi, snaga naroda”.

Kada je postalo jasno da će se zajedno sa beogradskim održati i redovni lokalni izbori počelo je prestrojavanje vlasti i opozicije i u unutrašnjosti zemlje.

“Kompletni” izbori u Novom Sadu

Miloš Vučević je u subotu objavio da će nosilac koalicione liste SNS-a u Novom Sadu na lokalnim izborima biti prof. dr Vesna Turkulov.

www.instagram.com

U Novom Sadu neće biti bojkota jer je cela opozicija najavila učešće na izborima. Potvrdili su to i SSP, Zajedno, Bravo, Pokret slobodnih građana, Narodni pokret Srbije, Pokret Srce, Zeleno-levi front, Ekološki ustanak, Demokratska stranka, Novi DSS, LSV, udruženje „Budi heroj”, ali i pokret “Kreni promeni” Save Manojlovića. Verovatno će svoju listu u ovom gradu imati i Nestorović.

U novom sadu nijedna stranka neće bojkotovati izbore

Foto: Robert Getel / RAS Srbija

U Novom Sadu nijedna stranka neće bojkotovati izbore

U svetlu raskola koalicije “Srbije protiv nasilja” u Beogradu ostaje da se vidi koliko će lista napraviti opozicija u Novom Sadu odnosnoko će s kim ući u savez. Manojlović je već obelodanio da će njegov pokret i u glavnom gradu Vojvodine nastupiti samostalno.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju na izborima u Nišu

Birači u Nišu, pak neće imati “kompletnu ponudu” na lokalnim izborima pošto su se gradski odbori SSP-a i pokreta “Srce” odlučili za bojkot. To bi mogle da budu jedine stranke koje će bojkotovati izbore u najvećem gradu na jugu Srbije pošto će Novi DSS izaći pred birače u koaliciji sa udruženjem “Niš, moj grad”. Njihova zajednička lista će se zvati “Ujedinjeni – Nada za Niš”.

Niš će imati i specifične lokalne liste

Foto: K. Kamenov / RAS Srbija

Niš će imati i specifične lokalne liste

Na izborima u Nišu učestvovaće i grupa građana “Dr Dragan Milić” koju će predvoditi upravo Dragan Milić, direktor Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra.

Ostaje da se vidi kako će SNS, SPS i Zavetnici nastupiti na izborima u Nišu i da li će Manojlovićev pokret “Kreni promeni” i u ovom gradu izaći pred birače.

Gradovi koji izlaze na birališta

  • Beograd
  • Niš
  • Novi Sad
  • Subotica
  • Zrenjanin
  • Kikinda, Vršac
  • Pančevo, Sombor
  • Novi Sad
  • Sremska Mitrovica
  • Valjevo
  • Požarevac
  • Jagodina
  • Užice
  • Čačak

Opštine koje izlaze na birališta

Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac i Surdulica.

Glasaju i građani iz 23 gradske opštine

  • Beograd: Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin
  • Niš: Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej, Niška Banja
  • Požarevac: Kostolac

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *