Druga osnovna skola

Osnovna škola „Momčilo Nastasijević“ punih 60 godina sa nama

 

Na današnji dan, 29. aprila 1964. godine, osnovana je Druga osnovna škola u Gornjem Milanovcu, danas Osnovna škola „Momčilo Nastasijević“ . . .

ISTORIJAT

Osnovna škola „Momčilo Nastasijević“ u Gornjem Milanovcu osnovana je rešenjem Skupštine opštine Gornji Milanovac broj 02-6069 od 29. aprila 1964. godine deobom postojeće, prva zgradajedine osnovne škole. U svom sastavu u početku rada imala je izdvojena odeljenja u Jablanici, Lunjevici i Ljutovnici ca 795 učenika u matičnoj školi i 159 učenika u izdvojenim odeljenjima.

Prva zgrada
Foto: druga osnovna

Kao nova škola, pod nazivom II osnovna škola počela je ca radom školske 1964/1965. godine u novoj školskoj zgradi koja je bila izgrađena na mestu gde se nalazila stara zgrada bivše „Brusničke škole“.U početku, matična škola ima 20 odeljenja ca blizu 40 učenika u svakom odeljenju. Zbog nedostatka prostora, nastava je izvođena u tri smene, a neka odeljenja mlađih razreda radila su u bivšoj zgradi internata u malim i nepodesnim prostorijama ca velikim brojem učenika.

Posle smrti Ivana Ribara, 1968. godine, na sednici Zbora radnih ljudi u proširenom sastavu, održanoj 27. juna 1969. godine, dat je i prihvaćen predlog da škola nosi ime Dr Ivana Ribara. Rešenjem Okružnog privrednog suda u Kragujevcu od 23. septembra 1969. godine novi naziv škole je Osnovna škola „Dr Ivan Ribar“.

Nova zgrada
Foto: druga osnovna

Zbog velikog broja odeljenja, velikog broja učenika u odeljenjima i skučenog prostora u postojećoj školi, već prvih godina rada škole, pokrenuta je inicijativa da se izgradi nova škola u drugom delu grada. Prvobitno je planirano da to bude u Nevadama, ali se od toga odustalo i izabrano je mesto gde je sada locirana škola. Referendum za gradnju škole sproveden je 1970. godine, a kamen temeljac je postavljen 17. septembra 1971. godine. Radovi na školskoj zgradi su povereni Građevinskom preduzeću „Graditelj“. Školska zgrada je završena i predata na upotrebu kolektivu Osnovne škole „Dr Ivan Ribar“ 17. septembra 1972. godine. U školi je tada bilo 12 odeljenja mlađih razreda i 15 odeljenja starijih razreda ca ukupno 865 učenika. Sredinom decembra 1974. godine u školskom dvorištu završena je montažna zgrada za potrebe produženog boravka.

Školske 1982/ 1983. godine CO Gornji Milanovac i SIZ osnovnog obrazovanja zajedno ca školama, pokreću inicijativu u cilju reonizacije školske mreže, stručne zastupljenosti, jačanja pedagoške službe za integraciju škola u opštini. Od 1984. godine broj odeljenja i učenika naglo se povećava. Škola ima 28 odeljenja mlađih razreda i 24 odeljenja starijih razreda i jedno specijalno odeljenje ca ukupno 1638 učenika. U sastav ove škole ulaze dve osmogodišnje škole u Vraćevšnici i Šilopaju i četvororazredne u Belom Polju, Gornjoj Vrbavi, Donjoj Vrbavi, Gornjoj Crnući, Majdanu i Svračkovcima. Od škole se odvaja Jablanica i Lunjevica. Novoformirana škola ima 2000 učenika, raspoređenih u 72 odeljenja i 120 zaposlenih.e u školskom dvorištu završena je montažna zgrada za potrebe produženog boravka.

Školske 1985/ 1986. godine završena je zgrada III Osnovne škole („Sveti Sava“). Ovoj školi pripadaju odeljenja u Šilopaju i Ljutovnici, tako da škola ostaje ca 1936 učenika, 71 odeljenjem i 123 radnika.

Odlukom o osnivanju, Skupština opštine je 22. 11. 1991. godine osnovala osnovnu školu pod nazivom: Osnovna škola „Nova IV osnovna škola“. Iz matične škole izdvajaju se sva izdvojena odeljenja. Škola „Dr Ivan Ribar“ od 1. januara 1992. godine radi bez izdvojenih odeljenja, ca 53 odeljenja, 3 odeljenja muzičke škole i 91 radnikom. U školskoj 19921993. godini izvršena je podela učenika I razreda ca IV osnovnom školom prema utvrđenoj reonizaciji.

Druga osnovna
Foto: gminfo

Na sednici Nastavničkog veća od 13. aprila 1992. godine doneta je odluka da se Skupštini opštine uputi zahtev za promenu imena škole. Dat je predlog da škola nosi ime Momčila Nastasijevića, poznatog književnika i našeg sugrađanina. Rešenjem Skupštine opštine Gornji Milanovac, br. 1-06-17/93 počev od 27. 02. 1993. godine škola nosi naziv: Osnovna škola „Momčilo Nastasijević“. Od 1. septembra 1993. godine škola obavlja svoju delatnost pod nazivom Osnovna škola „Momčilo Nastasijević“ Gornji Milanovac.

Od 2008. godine Škola je u projektu „Moja škola – škola bez nasilja“ koji se realizuje u saradnji sa UNICEF-om i Ministarstvom prosvete. U okviru Projekta formiran je vršnjački tim i forum teatar. U Školi se primenjuje Protokol o zaštiti dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i sprovodi akcioni plan o bezbednosti učenika. Škola realizuje projekte DILS-a „Škola za sve“, „Srbija u ritmu Evrope“, „Školsko mleko“, „Digitalna škola“. U zgradi tzv.“boravka“, od oktobra 2008. godine, predškolski program za 12 vaspitnih grupa realizuje Dečja ustanova „Sunce“, a na osnovu odluke lokalne samouprave i uz saglasnost Škole.

U školskoj 2011/2012. godini u redovnoj nastavi imalo je 11 odeljenja u mlađim razredima i 11 odeljenja u starijim razredima, od kojih su dva odeljenja celodnevne nastave (po jedno u prvom i drugom razredu), jedno odeljenje bilingvalne nastave na srpskom i engleskom jeziku u petom razredu, kao i jedno odeljenje produženog boravka.

Tokom novembra 2014. godine jedna učionica je adaptirana za celodnevni boravak dece sa posebnim potrebama, po odluci lokalne samouprave, dok ne bude obezbeđeno trajno rešenje. U našim prostorijama vreme su provodili do februara 2020. godine i početka rekonstrukcije škole.

Sredinom februara 2019. godine započeli smo kompletnu rekonstrukciju škole koja je okončana krajem iste godine, a učenici su se vratili nastavnim aktivnostima u potpuno novom, savremenom prostoru, februara 2020. godine. Izvođač radova bilo je preduzeće Jugogradnja d.o.o. iz Beograda. Po okončanju rekonstrukcije škole, učenici i nastavnici Muzičke škole „Dr Vojislav Vučković“ iz Čačka, Izdvojeno odeljenje u Gornjem Milanovcu, dobili su nove, stalne prostorije u potkrovlju naše škole, u kojima su nastavili svoj dugogodišnji obrazovni rad.

Detaljnije informacije možete pročitati u LETOPISU ŠKOLE

Izvor OŠ Momčilo Nastasijević

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *