C419be8bb8efbb29c69805ee5b3942c2 l e1620902417217

Poljoprivrednici sutra opet na ulicama, obeležavaju godišnjicu protesta

Nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Srbije obeležiće u nedelju, 19. maja godišnjicu protesta i dogovoriće se koje će mere preduzeti zbog neispunjenih zahteva sa bivšom ministarskom poljoprivrede Jelenom Tanasković i bivšom premijerkom Anom Brnabić.

Oni neće blokirati saobraćaj, već će na dogovorena mesta doći poljoprivrednom mehanizacijom i razgovarati o nerealizovanim zahtevima.

„Zbog velikog intresovanja poljoprivrednika iz cele Srbije za obeležavanje godišnjice majskih protesta ipak se održava na teritoriji cele zemlje okupljanjima na istim mestima kao u maju 2023. Poljoprivrednici čačanskih i kraljevačkih sela okupiće se na platou restorana FLEX u MRČAJEVCIMA 19. maja 2024. u 10 časova gde se mogu parkirati traktori. Godinu dana od poljoprivrednih majskih protesta. Poljopriprednici cele naše zemlje će izaci da obeleže godišnjicu“, najavljuju iz udruženja našeg kraja.

Kako navode, zahtev za uređenjem tržišta nije ispunjen, da dosta parcela koje su uzete u zakup još nisu upisane u registar jer sistem e-agrara pokazuje mesecima da su „u obradi“, pa po tom osnovu poljoprivrednici ne mogu da dobiju subvencije od 18.000 dinara po hektaru.

Određeni broj poljoprivrednika, koji nemaju problema sa upisom parcela, još nije dobio subvencije od 18.000 dinara, kao ni pojedini proizvođači šećera, od 300 evra po hektaru.

Još uvek nije pokrenuta ni procedura promene Zakona o akcizama koji bi, prema dogovoru, trebalo da ukine tu vrstu poreza na dizel za poljoprivrednike.

Ni zahtev za ukidanjem taksi na odvodnjavanje nije ispunjen, jer i dalje stižu rešenja.

Uredba za pravo na subvenciju od 17.000 dinara za sertifikovano seme nije doneta, a kasni i povraćaj akcize na gorivo.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *