Bolnica pacijenti

Veliko interesovanje za jučerašnje preventivne preglede

Milanovčani su se i ove nedelje odazvali u velikom broju na besplatne preventivne preglede pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Na Odeljenju Opšte medicine sa Medicinom rada, kao i u Zdravstvenoj stanici Pranjani, realizovani su preventivni pregledi. Akcija je naišla na veliko interesovanje naših sugrađana. Svi zainteresovani sugrađani imali su priliku da u Domu zdravlja uradeEKG i kontrolu krvnog pritiska.  Na Odeljenju Opšte medicine odrađeno je ukupno 149 pregleda.Od toga 127 EKG-a, 141 uput za laboratorijsku dijagnostiku, kao i 143 uputa za ultrazvučni pregled abdomena. Četiri pacijenta upućena su na detaljnije laboratorijske analize kao i pregled specijaliste (tri kardiologu i jedan gastroenterologu) –  kaže za GMinfo doktorka Danijela Stanojević, načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva (ZZOS) i dodaje:

Pregled doktor dom zdravlja

U Zdravstvenoj stanici Pranjani urađeno je 40 pregleda, izdato isto toliko uputa za laboratorijsku dijagnostiku kao i ultrazvučni pregled abdomena, urađeno je 40 EKG-a i izmereno isto toliko vrednosti krvnog pritiska.

Stanojević ističe da je preventiva ključ zdravog pojedinca i zdrave nacije.

Redovnim pregledima, fizičkom aktivnošću, zdravom ishranom preveniramo nastanak bolesti i komplikacije. Rano otkrivanje bolesti donosi veliki procenat izlečenja i širi spektar terapijskih mogućnosti, čime ishod značajno možemo poboljšati. Veoma nas raduje što su se naši sugrađani odazvali u velikom broju i prepoznali značaj prevencije. I dalje ćemo organizovati slične akcije i pratiti interesovanje i potrebe naših sugrađana. Našu ustanovu tim povodom posetio je državni sekretar dr Mirsad Đerlek – navodi doktorka Stanojević.

Prema rečima direktora Opšte bolnice doktora Predraga Šutića, u milanovačkoj bolnici obavljeno ukupno 314 pregleda. Od toga 156 pacijenata prekontrolisalo je krvnu sliku i glikemiju a njih 158 UZ abdomena.

Sutic trifunovic
Foto: gminfo. Rs

– Dom zdravlja je radio preglede EKG-a pacijenata i merenje krvnog pritiska, a potom su pacijenti upućeni u bolnički deo, u laboratoriju gde su rađeni krvna slika i glikemija tj. nivo šećera u krvi i ultrazvuka abdomena, odnosno, stomaka. Posećenost je bila velika. Suština pregleda je prevencija nekih stanja i ozbiljnih bolesti i da se to dijagnostikuje u nekom početku kada je lečenje na zavidnom nivou – ocenjuje Šutić.

Doktor lekar bolnica
Foto: gminfo. Rs

On ističe da je zainteresovanost bila velika i da je radiog, doktor Dejan Trifunović tokom jučerašnje akcije obavio oko 160 pregleda.

– Kao i ranije i ovog puta bila je veliko interesovanje naših pacijenata. Uputio bih apel sugrađanima za buduće ovakve preglede. Jer  cilj je da dolaze pacijenti koji nemaju priliku da u nekim redovnim terminima obave preglede, to su pacijenti koji su stalno zaposleni i kojima je teško da uzmu izlaznice sa posla da bi došli na preglede, kao  i oni koji nemaju zdravstvene knjižice. Mi smo naprimer tokom akcije preventivnih pregleda imali pacijente koji su onkološki pacijenti, a oni, inače, imaju prednost i nemaju potrebe da dolaze sada kada su besplatni preventivni pregledi. Jer ovo je neka vrsta skrininga za stomak i zbog toga je potrebno da pregledamo što više zdrave populacije a ne pacijenata koji se već  leče, jer oni već imaju svoje termine. Tako da je ovo jedan apel njima za buduće akcije. Na ovom pregledu uglavnom smo dijagnostikovali neke proste ciste na bubrezima, koje su uobičajene, par kamenja u žušnim kesama za koje pacijenti nisu znali… ništa ozbiljnije od neke patologije nismo imali do sad – istako je Trifunović.

U više od 160 zdravstvenih ustanova širom zemlje juče je organizovana akcija besplatnih preventivnih pregleda. Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.

V. Popović, gminfo.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *