Unknown 4 7

Dom zdravlja GM: Organizovana edukacija Kardiopulmonalna reanimacija u Stomatološkoj ordinaciji

 

U organizaciji Doma zdravlja Gornji Milanovac, pod pokroviteljstvom Stomatološke komore – podružnica Kragujevac, uspešno je organizovana edukacija – Kardiopulmonalna reanimacija u Stomatološkoj ordinaciji, saznajemo od dr Aleksandra Čivovića, v.d. direktora Doma zdravlja.

Unknown 2 11

– Pored toga što su edukaciju prošli svi stomatolozi naše ustanove, u njoj su učestvovali i gotovo svi stomatolozi privatnog sektora sa teritorije naše opštine. Koristimo priliku da se zahvalimo profesorima medicinskog fakulteta i Stomatološkoj komori – podružnica Kragujevac, na podršci i doprinosu da se znanja i veštine naših lekara unaprede, ali i svim kolegama koje su prepoznale značaj jednog ovakvog događaja i aktivno uzeli učešće u njemu. Bezbednost naših pacijenata na prvom mestu – ističe Čivović.

Unknown 3 8
Foto: dom zdravlja g. Milanovac

Dom zdravlja Gornji Milanovac će i u narednom periodu organizovati slične edukacije kako bi svi naši sugrađani bili u prilici da od naših zdravstvenih radnika dobiju najbolje za sebe i svoje zdravlje.

PREVENTIVNI PREGLEDI U DOMU ZDRAVLJA (održani u nedelju 26. maja)

Saopštenje doktora Aleksandra Čivovića, v.d. direktora milanovačkog Doma zdravlja prenosimo u celosti.

Unknown 5 6
Foto: dom zdravlja g. Milanovac

„Veliko je bilo interesovanje za preventivne preglede tokom prethodnog vikenda. Ustanovu je posetilo gotovo 300 sugrađana, od čega gotovo 200 Služba zdravstvene zaštite odraslog stanovništva (ZZOS), a od toga 52 u Zdravstvenoj stanici Pranjani, dok su ostali bili pripadnici najmlađe populacije – deca. Zainteresovani su imali priliku da urade pregled lekara opšte medicine- (kontrola krvnog pritiska, ekg, auskultacija pluća, laboratorijske analize-krvna slika, hormone štitaste žlezde (FT4 ,Tsh) i tumor markere prostate (PSA), a stariji od 50 godina života i pušačkim stazom dužim od 30 godina i RTG pluća.

Laboratorijske analize krvi uradilo je 120 sugrađana, hormone štitaste žlezde 136, tumor marker prostate PSA 35, dok je na rtg pluća upućeno je njih 14.

Uvidom u laboratorijske rezultate uočena je disfunkcija štitaste žlezde kod 10 pacijenata kojima je i dat uput endokrinologu radi dalje dijagnostičke procedure i pregleda specijaliste. Urologu je upućeno njih 7, a prisustvo anemije uočeno je kod 10 pacijenata, koji će kod svog izabranog lekara uraditi detaljnije analize. Ekg je urađen kod 98 pacijenata.

Zdravstvena stanica Pranjani: 52 EKG-a, uzorkovana krv za hormone štitaste žlezde kod svih pacijenata, kontrola krvne slike kod 42, PSA kod 16. Endokrinologu upućeno je 11 pacijenata, sve vrednosti PSA su bile u referentnim vrednostima, a usled poremećaja ritma srca 1 pacijent je upućen kardiologu.

Unknown 8 4
Foto: dom zdravlja g. Milanovac

U Službi za zdr. zaštitu dece i omladine odrađeno je 87 pregleda, od toga 20 u Zdravstvenoj stanici Pranjani. Na osnovu obavljenih pregleda 31 dete je upućeno na specijalistički pregled kod fizijatra.

Još jednom ističemo da je rano otkrivanje bolesti od suštinskog značaja za blagovremeno lečenje i sprečavanje eventualnih komplikacija.

I dalje ćemo pratiti interesovanje i organizovati ovakce i slične akcije. Zahvaljujemo se svima koji su shvatili značaj i odazvali se na naš poziv za preventivne preglede,“ stoji u saopštenju koje potpisuje dr Aleksandar Čivović, v.d. direktora Doma zdravlja Gornji Milanovac.

 

gminfo.rs

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *