Mejkers lab foto marko risovic 5

Poziv svim srednjim školama i gimnazijama u Srbij: Otvoren konkurs za Mejkers lab učionice budućnosti

Grupa za obrazovanje (Nordeus Fondacija, Centar za promociju nauke, Dostignuća mladih u Srbiji i Inicijativa Digitalna Srbija) do sada je napravila velike korake na putu ostvarivanja svoje misije, otvorivši 14 Mejkers labova u 13 gradova Srbije od kraja 2022. godine.

Do kraja godine, planira se otvaranje učionica budućnosti u još 13 srednjih škola različitih profila, čime će pristup učionicama budućnosti biti omogućen za više od 25.000 đaka i 2.500 nastavnika. I dok se u postojećim Mejkers labovima već nižu uspesi i realizuju inovativne ideje, otvoren je novi konkurs za škole širom Srbije.

Mejkers lab foto milos zivojinovic 1024x576 1
Poziv svim srednjim školama i gimnazijama u srbij: otvoren konkurs za mejkers lab učionice budućnosti 3

Fotografija: Miloš Živojinović

Mejkers labovi – prostori u kojima rastu ideje i uspesi

U oktobru 2022. godine otvoren je prvi Mejkers lab i to u Medicinskoj školi u Čačku, a od tada priča o prostorima u kojima se kreira budućnost puna inovacija ne staje. Otvoreni su Mejkersi i u Nišu, Vršcu, Zaječaru, Beogradu, Kragujevcu, Knjaževcu, Ruskom Krsturu, Bujanovcu, Leskovcu, Šapcu, Mladenovcu i Vrnjačkoj Banji, a privodi se kraju i opremanje Mejkers laba u Kraljevu za otvaranje u septembru. Trenutno u 14 otvorenih Mejkers labova širom Srbije učenici i nastavnici istražuju, primenjuju svoje znanje, inoviraju, učestvuju u različitim programima i izazovima, i kroz sve to stiču veštine i znanja potrebne za funkcionisanje i razvijanje u okruženju 21. veka.

Rezultati i primeri dobre prakse su već tu. Učeničke kompanije poput OutMark-a iz Zaječarske gimnazije, već osvajaju nagrade na nacionalnim takmičenjima i krče put ka evropskim. Zatim, timovi koji su razvijali svoje tehnološke ideje u Mejkers labovima, imali su priliku da ih predstave i takmiče se na Galaksija kupu, gde su svojim originalnim rešenjima privukli pažnju žirija i publike, a tim iz Mejkers laba u Elektrotehničkoj školi “Mija Stanimirović” iz Niša izašao je kao nacionalni pobednik.

Novih 12 u 2024. godini

Prema planovima Grupe za obrazovanje, 2024. i 2025. godina proći će u znaku širenja Mejkers mreže, s obzirom da će do kraja ove godine u Srbiji biti otvoreno još 12 novih učionica budućnosti i to u sledećim školama:

  • Gimnazija „Takovski ustanak“, Gornji Milanovac
  • Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“, Novi Sad
  • Gimnazija „Josif Pančić“, Bajina Bašta
  • Gimnazija „Bora Stanković“, Niš
  • Tehnička škola Pirot
  • Tehnička škola Šabac
  • Prva tehnička škola Kragujevac
  • Medicinska škola „7. april“,  Novi Sad
  • Srednja škola Žitorađa
  • Poljoprivredna škola Vršac
  • Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom učenika Svilajnac
  • Poljoprivredna škola Bač
Mejkers mapa 1024x576 1
Poziv svim srednjim školama i gimnazijama u srbij: otvoren konkurs za mejkers lab učionice budućnosti 4

Do kraja ove godine, više od 25.00o đaka zajedno sa 2.500 nastavnika imaće priliku da se kroz Mejkerse poveže sa inovativnom tehnologijom, programima, naukom i privredom, što je podrška ne samo srednjim školama već i njihovim lokalnim zajednicama. Povezivanje privrede i obrazovanja je jedan od ključnih aspekata inicijative, kako zbog transfera savremenih znanja i veština tako i zbog uspešnog širenja mreže Mejkers labova. Kao i do sada, tu su kompanije  i njihovi timovi koji ulažu svoje resurse u izgradnju sistema podrške obrazovanju, a to su – Bosch Srbija, Henkel/Ceresit, Tarkett, Roma company i NCR fondacija. Veliki broj predstavnika civilnog društva kao i kompanija koje stoje iza ovog projekta, pokazuju značaj ove misije, kako za  razvoj i rast mladih, tako i za dobrobit celog društva.

Prijavi se na konkurs i izgradi svoj Mejkers lab!

Izgradnja i razvoj svakog Mejkers laba je zajednički poduhvat Grupe za obrazovanje, školskog kolektiva i privrede. Zajedno se radi na planiranju, izgradnji i opremanju laba, kao i na kreiranju programa koji će se u njemu izvoditi u skladu sa potrebama i ambicijamna svake škole. Da bi proces bio uspešan, potrebni su angažman i posvećenost školskog tima, kao i dobra komunikacija i saradnja sa lokalnom zajednicom. U proces izgradnje i kasnije aktivnosti Mejkers laba može se uključiti onoliko nastavnika koliko je zainteresovano, ali je važno da barem jedan ili dva nastavnika preuzmu ulogu koordinatora Mejkers laba.

Mejkers slajd 1024x576 1
Poziv svim srednjim školama i gimnazijama u srbij: otvoren konkurs za mejkers lab učionice budućnosti 5

Sve zainteresovane srednje škole i gimnazije u Srbiji od danas do 1. oktobra mogu da se prijave i ukoliko ispunjavaju uslove, dobiju svoj Mejkers lab i njegove inovativne programe. Broj škola koje će biti odabrane na konkursu nije ograničen. Biće kontaktirane one škole koje ispunjavaju kriterijume za otvaranje Mejkers laba a izgradnja i otvaranje Mejkers labova biće planirana i realizovana u narednim godinama u skladu sa dinamikom i kapacitetom Grupe za obrazovanje.

Sve informacije o načinu prijave možete videti OVDE.

Svet se brzo menja. Svaka nova godina donosi još inovacija u svetu tehnologije, privrede, nauke, a mladi su željni inovacija, igre i kreative u obrazovnim programima i učenju. Time vođeni predstavnici Grupe za obrazovanje, nakon otvaranja 26 Mejkers labova u 2024. godini, nastavljaju svoju misiju za unapređenje obrazovanja i u 2025. godini.


Nacionalni partneri Mejkers lab inicijative

O kompaniji Bosch

Bosch je u Srbiji zvanično prisutan od 1996. godine i danas u našoj zemlji posluje na dve lokacije – u centrali na Novom Beogradu i fabrici u Pećincima. Fokusiran na razvoj novih tehnologija, Bosch u Srbiji pokriva različite oblasti poslovanja –  od proizvodnje električne i elektronske opreme za motorna vozila, preko distribucije širokog asortimana Bosch proizvoda, pa sve do pružanja usluga, pre svega kroz inovativne projekte u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i automotive aftermarket industrije, za koju se u Beogradu nalazi globalni Bosch centar kompetencija. U Beogradu se takođe nalazi i Bosch inženjerski centar, u kojem se razvijaju softverska i servisna rešenja za povezane tehnologije.

Svoju prvu fabriku u Srbiji kompanija otvara 2013. godine i ona je danas jedna od najvećih Bosch fabrika za proizvodnju sistema brisača u Evropi. Iste godine Bosch u Srbiji je postao i pionir uvođenja programa dualnog obrazovanja, koji svake godine uspešno pohađa nekoliko desetina učenika.Vodeći se sloganom ’’Tehnologija za život’’, Bosch teži da svojim proizvodima budi entuzijazam, poboljšava kvalitet života i doprinosi očuvanju prirodnih resursa.

O kompaniji Henkel / Ceresit

Sa tradicijom dugom više od 100 godina, Ceresit je jedan od najpoznatijih brendova Henkelovog sektora Adhezivi Tehnologije. Danas je to jedan od najvažnijih brendova u proizvodnji građevinskih materijala. Za to je zaslužan kvalitet I performanse proizvoda, primenjena inovativna tehnologija, kao i širok asortiman proizvoda koji zadovoljavaju sve potrebe naših potrošača u domenu postavljanja keramike, termoizolacije, hidroizolacije i podopolaganja. Prateći porast potražnje i mogućnosti razvoja, kompanija Henkel Srbija otvorila je 2007. godine Ceresit fabriku u Inđiji za proizvodnju građevinskih lepkova. Ovo je ujedno bila i prva Henkelova grinfild investicija u Srbiji u vrednosti 8,5 miliona evra. Već naredne 2008. godine, otvorena je još jedna fabrika na istoj lokaciji za proizvodnju tečnih fasadnih maltera. Henkel Ceresit fabrika izgrađena je po najmodernijim tehničkim, tehnološkim i ekološkim standardima, u potpunosti automatizovana i jedna je od najproduktivnijih Henkelovih fabrika u Evropi, sa šest međunarodnih ISO sertifikata za kvalitet.

O kompaniji Tarkett

Tarkett je kompanija maksimalno posvećena svojim kupcima, koja se bavi dizajniranjem podnih obloga i sportskih površina, za dobrobit ljudi, uz brigu o životnoj sredini. Širokim asortimanom proizvoda iz ponude pokriva različite tržišne segmente i već godinama opravdava ugled izvrsne kompanije, vodeće u oblasti inovativnih rešenja i održivog razvoja. Već 140 godina, inovacije, veština i dugotrajna posvećenost održivosti učinili su Tarkett globalnim liderom u najsavremenijim rešenjima za podove i sportskim površinama za sve segmente tržišta. Širok spektar proizvoda uključuje: vinil, linoleum, LVT, tekstilne ploče, tepihe, parket, laminat, veštačku travu i atletske staze.

O kompaniji Roma company

ROMA COMPANY je privredno društvo za trgovinu, proizvodnju i usluge osnovano 1992. godine sa sedistem u Zemunu, Milana Rešetara br.11. Bavimo se prometom boja i lakova, lepkova, termo fasada, molerskog pribora alata, tapeta i ostalih proizvoda za završne radove u gradjevinarstvu. Imamo preko 180 zaposlenih, četiri veleprodajna centra u Srbiji i jedan u Crnoj Gori i 12 maloprodajnih objekata u Srbiji. U nasem asortimanu su proizvodi većine renomiranih proizvodjaca kako iz zemlje tako i iz sveta. Robu uvozimo iz Nemačke, Holandije, Grčke, Italije, Irske, Belgije, Kine, Kanade, SAD. Roma company je najveći distributer proizvoda za završne radove u gradjevinarstvu u Srbiji sa više od 4.000 registrovanih kupaca uglavnom trgovaca, zanatlija, izvodjaca radova. U proteklih 20 godina izdajemo časopis “Ton energija boja ” i distribuiramo ga besplatno našim kupcima i poslovnim partnerima.


Organizacije koje čine Grupu za obrazovanje


Grupa za obrazovanje osnovana je u septembru 2022.  godine sa ciljem zajedničke podrške obrazovanju, čine je:

  • Nordeus fondacija osnovana je sa ciljem da se pomogne deci i mladima da steknu veštine, znanja i kompetence potrebne za uspeh u digitalnoj ekonomiji kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja.
Mejkers lab foto milos d zivojinovic 7 1024x576 1
Poziv svim srednjim školama i gimnazijama u srbij: otvoren konkurs za mejkers lab učionice budućnosti 6

Fotografija: Miloš D. Živojinović

U oblasti podrške obrazovanju, fokus je na sprovođenju inovativnih programa zasnovanih na interdisciplinarnom pristupu, iskustvenom učenju i razvoju kompetenci za 21. vek. Dok u oblasti razvoja ekosistema kreativnih industrija, Nordeus fondacija nastavlja sa dosadašnjim naporima Nordeusa kroz sopstvene programe i udruživanjem sa brojnim kompanijama kroz organizacije poput Inicijative Digitalna Srbija i Srpske gejming asocijacije čiji je Nordeus i suosnivač.

  • Centar za promociju nauke (CPN) je javna institucija, koju je 2010. godine osnovalo Ministarstvo nauke Srbije sa zadatkom da promoviše nauku i tehnologiju. CPN sprovodi programe i aktivnosti radeći sa istraživačkim i obrazovnim institucijama u Srbiji i širom sveta, a blisko sarađuje i sa republičkim ministarstvima, medijima i privatnim sektorom. Misija CPN-a je da premosti jaz između nauke i društva okupljajući sve relevantne aktere i širu javnost u procesu istraživanja i inovacija. CPN teži da integriše društvo u istraživačke procese, kako bi se ono, uz uvid u potrebe građana, što adekvatnije suočavalo sa društvenim izazovima.
  • Inicijativa „Digitalna Srbija“ je nevladina i neprofitna organizacija sa strateškim ciljem razvoja jake, globalno konkurentne digitalne ekonomije u Srbiji. Pored vodećih digitalnih igrača u zemlji koji su osnivači Inicijative „Digitalna Srbija“, ona danas okuplja više od 30 organizacija i kompanija članova iz različitih sektora relevantnih za rast digitalnog ekosistema, uključujući tehnologiju, bankarstvo i finansije, telekomunikacije, konsalting, obrazovanje i istraživanje, zatim advokatske, medijske i farmaceutske kuće, kao i organizacije za podršku startapima.

Cilj Inicijative „Digitalna Srbija“ je stvaranje poslovnog okruženja koje je u službi digitalne ekonomije. Na putu ka tom cilju ulaže u strateške programe u oblasti formalnog i neformalnog obrazovanja, razvoja startap ekosistema, pravno-regulatornog okvira, digitalne infrastrukture i javnog dijaloga o digitalnoj transformaciji.

  • Organizacija Dostignuća mladih u Srbiji je deo globalne mreže Junior Achievement Worldwide, osnovane 1919. godine, koja obuhvata 121 zemlju na svim kontinentima i predstavlja najveći svetski program preduzetničkog obrazovanja koji godišnje pohađa više od 10 miliona učenika.

Misija organizacije je priprema i osposobljavanje učenika za uspešan život i rad u savremenom svetu u kome su najveće vrednosti inovativnost i preduzetnička inicijativa.

Uz podršku međunarodnih donatora i partnera iz poslovnog sektora u Srbiji, organizacija Dostignuća mladih u Srbiji već 17 godina kroz implementaciju svojih programa i aktivnosti na svim nivoima obrazovanja ukazuje na značaj preduzetničkog obrazovanja čiji su direktni ishod veća zapošljivost mladih, bolja konkurentnost na tržištu rada, osamostaljivanje i brže uključivanje u društvo kao i pokretanje sopstvenog posla, posebno u okviru programa Učenička kompanija.

Naslovna fotografija: Marko Risović

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *