Šesti međunarodni pozorišni susret “Takovske Cveti” u G. Milanovcu: Ove predstave će se takmičiti za pobedu

Foto: Shutterstock

Šesti međunarodni pozorišni susret – “Takovske cveti” u organizaciji Milanovačkog pozorišta biće realizovan od 15. do 21. jula 2024. godine u velikoj sali Kulturnog centra “Mija Aleksić” u Gornjem Milanovcu.

Na temelju opredeljenja ustanovljenog na prethodnih pet susreta, a od kritike i publike prihvaćenog – da su osnov Susreta glumac i njegova veština, ansambl igra, vrednost, tj. dubina, širina i značaj i opravdanost izabranih dramskih tekstova, kao i već uobličeni snzibilitet posetilaca Susreta, Branko Knežević, glumac i reditelj Milanovačkog pozorišta, odlučio je da od 19 prijavljenih predstava u produkciji profesionalnih i neprofesionalnih pozorišta iz: Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Republike Srpske za Šesti međunarodni pozorišni susret Takovske cveti, odabere šest predstava, saopštava Milanovačko pozorište.

Za nagrade Susreta nadmetaće se:

Gradsko pozorište, Smederevska Palanka “Zoološka priča”

Dramski atelje KUD “Vuk Karadžić”, Trstenik, “Srpska drama”

Scena Sisak, Sisak, “Smrt i devojka” (Hrvatska)

Kulturno društvo “Loški oder” Škofja Loka, “Novembar” (Slovenija)

Pozorište “Milivoje Živanović”, Požarevac, “Nada i mučenje”

Poetski teatar, Obrenovac, “Klaustrofobična komedija”

Svečanu dodelu nagrada i priznanja u Gornjem Milanovcu upotpuniće nastup Marka Adžića, srpskog glumca koji nastupa u Narodnom pozorištu “Mihaj Eminesku” u Temišvaru i koji rukovodi srpskom pozorišnom scenom u Rumuniji. Osim na pozorišnoj sceni Marko Adžić je ostvario niz zapaženih uloga i na filmskom platnu i na televiziji. (“Povratak,” “After parti”, serijal “Montevideo, Bog te video,” …)

U čast pobednika Šestog međunarodnog pozorišnog susreta “Takovske cveti” Adžić će izvesti monodramu “Don Žuan iz Leušića”, koju potpisuje Borisav Atanasković, jugoslovenski i srpski književnik, dramski pisac za decu i odrasle, novinar, pozorišni glumac dramaturg, scenarista i reditelj.

Borisav Atanasković je bio i prvi profesionalni reditelj Milanovačkog pozorišta (1974 – 76). Režiju i scensku postavku Atanaskovićeve monodrame

“Don Žuan iz Leušića” potpisuje Madalina Petre Gitesku.

Kritički osvrt na sve predstave i festival daće Dragi Ivić, pozorišni i filmski kritičar i producent. Najbolje će proglasiti Branislav Tomašević, filmski, televizijski i pozorišni glumac.

Najboljoj predstavi uz plaketu i diplomu “Takovske cveti” pripašće i novčani deo nagrade od 100.000 dinara. Nagradu dodeljuje kompanija “Metalac” AD.

Plaketa i diploma TAKOVSKE CVETI dodeljuju se i za: najbolju mušku i žensku ulogu, najboljeg mladog glumca, kao i najboljoj predstavi po oceni publike – žirija u senci (za ove plakete i diplome nisu predviđene novčane nagrade).

Karte za Šesti međunarodni pozorišni susret “Takovske cveti” biće u prodaji početkom jula.

(Telegraf.rs)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *