.

RZAV PRESUŠUJE, CEO ARILJSKI KRAJ ĆE OSTATI BEZ VODE?! U Gornjem Milanovcu vanredna situacija, građani u strahu (VIDEO)

RZAV PRESUŠUJE, CEO ARILJSKI KRAJ ĆE OSTATI BEZ VODE?! U Gornjem Milanovcu vanredna situacija, građani u strahu (VIDEO)

Iz reke Veliki Rzav napaja se pet opština i gradova – Arilje, Požega, Čačak, Gornji Milanovac i Lučani. Ovih dana, zbog visoke temperature, vodostaj Rzava je u velikom opadanju, pa je situacija poprilično alarmantna.

Za sada u Arilju vode ima, međutim, prema nekim informacijama u Gornjem Milanovcu i pojedinim delovima opštine proglašena je vanredna situacija jer su meštani trenutno bez vode.

Blic preporučuje

SUŠA UZIMA DANAK U GORNJEM MILANOVCU! Meštani već danima bez vode: U selima Teočin i Brezna proglašena vanredna situacija

Najavljene su visoke temperature i u danima koji dolaze pa su iz javnog preduzeća Rzav pozvali građane da racionalno koriste vodu i poslali su upozorenje da ukoliko to ne budu činili inspekcijske službe će morati da vrše svoj deo posla.

Nivo Rzava u opadanju: Meštani Arilja u strahu od restrikcija vode

Pošto visoke temperature već najavljuju i dalje opadanje Rzava, prvi čovek Arilja, Predrag Maslar istakao je da situacija nije totalno alarmantna.

– Ne mogu da se složim sa tim da je totalno alarmantno, ali naravno pratićemo u narednim periodu s obzirom da su najavljene visoke temperature i, kao i svake godine, reagovaćemo pravovremeno. Naravno, nećemo naše sugrađane ostaviti bez vode, jednostavno takva je situacija, takva je godina. Ono što svi željno iščekujemo je, ma koliko to bilo nepopularno, izgradnja te brane koja će to jednom za svagda rešiti, ali dok se to ne izgradi, mi se moramo snalaziti na različite načine.

– Prema informacijama od jutra, bilo je 2.200 litara po sekundi, dakle alarmantna situacija postaje od nekih 1400 litara po sekundi, naravno s obzirom da su ove vrućine ogromne i da je ovakvo vreme kakvo je, to se vrlo lako promeni, dakle može vrlo lako doći do tih alarmantnih 1400 litara po sekundi na vodozahvatu, međutim, ja se iskreno nadam da se to neće desiti – kaže Maslar.

.

Foto: Blic TV / screenshot

.

Restrikcije vode meštanima Arilja nisu strane, sećaju se godina kada je na 40 stepeni bilo isključenja i po nekoliko časova, zato u ovim trenucima svi strahuju od ishoda.

– Svake godine imamo taj problem vodostaja, zbog ovih vrućina i zbog svega. E sad to se brane pravi gore, ono će napraviti možda još veći problem nego što jeste. Imala sam i baštu, pa to sam ukinula baš zbog vode. Dok se ne završi brana koja je u izgradnji, to će biti problem sigurno. Jeste da nije fer da druge opštine nemaju restrikcije. To nije u redu, ali šta da se radi, viša sila i temperatura, kažu građani Arilja za “Blic TV”.

U javnom preduzeću Rzav rekli su za “Blic TV” da su isporuke vode smanjene, a da li će doći do drastičnih mera i restrikcija zavisi isključivo od vodostaja Rzava i temperatura u narednim danima.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *