Img 0832

Uspešno realizovana 3. Radionica „RANA LETNJA REZIDBA“ u okviru Kursa rezidbe voća

U okviru Kursa rezidbe voća, u zasadu destilerije „GORDA“ u selu Velereč, uspešno je održana 3. radionica „RANA LETNJA REZIDBA“.

Ovu radionicu organizovala je, u okviru edukativnog centra za agronome i poljoprivrednike ˝Moja Akademija˝ koju je finasirao USAID a sprovela ACDI VOCA kroz projekat, VELIKA MALA PRIVREDA i Kancelarija za poljoprivredu AgroLogistic 032 na projektu ˝Digitalni agronom˝

Edukativni centar za agronome i poljoprivrednike Moja Akademija ovakvim radionicama daje mogućnost i jednima i drugima da usvoje nova znanja i veštine, kao i da usvoje pravilno osnovna znanja kod agrotehničkih i pomotehničkih mera. Rezidba je neophodna mera i najčešće u svojoj izvornoj formi i nameni poznata i poljoprivrenicima i agronomima, ali i ona je pretrpela razne izmene koje u velikoj meri obezbeđuju kako veći prinos, tako bolji kvalitet i kontinuitet rađanja voća. Odličan primer za to je rezidba šljive sorte Čačanska rodna, koja je definitivno proglašena za najbolju rakijisku sortu, ali mnogi poljoprivrednici je izbegavaju zbog alternativne rodnosti, koja je pod direktnim uticajem neadekvatne rezidbe. Profesor Glišić je održao obuku jednog segmenta koji smo svrstali u 3. radionicu pod nazivom Rana letnja rezidba, aktivno učestvovanje polaznika je pokazalo značaj i potrebu ovog tipa obuka i u takvom tonu želimo da nastavimo i ubuduće – izjavio je Miloš Vujisić, direktor Kancelarije za poljoprivredu Ago Logistic 032 i idejni tvorac koncepta ”Moj Agronom”.

Img 0889
Foto: privatna arhiva

On kaže „Moja Akademija je pokrenuta sa ciljem kada su poljoprivednici u pitanju, da prekinemo niz pristupa poljoprivredi kako su njihovi očevi i dede radili. Da u smeni generacija iskoristimo momenat da iz osnove obučimo poljoprivrednike onim bazičnim znanjima koja su usaglašena sa kloimatskim promenama i svim izazovima i mogućnostima savremene poljoprivredne proizvodnje. Dok smo agronomima, onim koji tek stupaju u radni odnos dali mogućnost sticanja praktičnih znanja i veština, kako bi što spremniji dočekali poslovne izazove. Onim starijim koji žele da obnove svoja znanja i uđu u korak savremenih tokova ovo je idealna platforma za to.”

Vujisić ističe da unutar edukativnog centra imaju i tri departmana za Šljivu, Malinu i Kajsiju.

Img 0830
Foto: privatna arhiva

– Departmenti posebno rade na unapređenju svih segmenata proizvodnje i prerade ovih voćnih vrsta. Moram istaći i strateško partnerstvo sa destilerijom Gorda koja daje veliku podršku a posebno je podržala departman za Šljivu  – izjavio je Miloš Vujisić, direktor Kancelarije za poljoprivredu Ago Logistic 032 i idejni tvorac koncepta ”Moj Agronom”.

Naredna radionica, posvećena kasnoj letnjoj rezidbi, biće održana uskoro, a tačan datum će biti naknadno objavljen.

Organizatori se nadaju da će sledeća radionica privući još većibroj učesnika i nastaviti sa pružanjem korisnih znanja i veština za unapređenje poljoprivrede.

gminfo.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *