118876979 1769558653191995 386214888172170996 n

Besplatna zamena ili skupi računi: Šta nam donose nova strujna brojila

Do sada je zamenjeno 360.000 brojila, a plan je da se zameni 520.000 strujnih brojila. Postavlja se pitanje ko će to da plati

Novoimenovana direktorka „Elektrodistribucije Srbije“ Biljana Komnenić rekla je da je u toku zamena starih brojila pametnim mernim uređajima.

Ona je navela da je do sada zamenjeno 360.000 brojila, a plan je da se zameni 520.000. Zamena brojila bitna i za građane i za Elektrodistribuciju, biće povećana tačnost merenja, a građani će moći da upravljaju potrošnjom, istakla je Komnenićeva.

„Do sada je zamenjeno 360.000 brojila, a plan je da se zameni 520.000. Nastavljamo zamenu, bitna je i za građane i za Elektrodistribuciju. Elektrodistribucija novim brojilima povećati tačnost merenja, a građani će moći preko aplikacije da vide koliko su potrošili i da dalje upravljaju potrošnjom“, kaže Komnenić.

Napomenula je da su ekipe na terenu, da su angažovani i izvođači i da je procedura da se obavesti upravnik zgrade, kao i građani dok su radovi u toku.

Ona je dodala da je situacija normalizovana posle nevremena i nestanka struje u Vrnjačkoj Banji i Trsteniku i da je sada napajanje stabilno.

„Počeo je veliki posao na sređivanju niskonaponske mreže, a to je važno kako bi se izbegli kvarovi. Uvek nastaje problem kada padne sneg u ivanjičkom, požeškom, zlatiborskom kraju, ali sve češće i oluje u letnjem periodu naprave probleme“, rekla je ona.

Elektrodistribucija: Građani nemaju nikakve troškove

Međutim, postavlja se pitanje ko će ovaj ceo proces da plati. Podsetimo, Iz „Elektrodistribucije” su uveravali da se zamena obavlja prema zakonskim procedurama, korisnici nemaju nikakve troškove, a ove aktivnosti plaća EDS.

„Na osnovu Zakona o energetici, članom 136, operator distributivnog sistema električne energije, prilikom preuzimanja mernih uređaja, ima pravo da izmesti merno mesto u skladu sa tehničkim uslovima utvrđenim pravilima o radu distributivnog sistema, a troškove izmeštanja snosi operator distributivnog Sistema”, navodeno je iz Centra za odnose za javnost „Elektrodistribucije Srbije” za Insajder.

Iz ovog preduzeća navode, u slučaju da se kupac, odnosno proizvođač protivi preuzimanju mernih uređaja, merno razvodnih ormana, odnosno priključnih vodova, instalacija i opreme u merno razvodnom ormanu i drugih uređaja, operator distributivnog sistema električne energije ima pravo da iste zameni ili izmesti o svom trošku.

„Shodno navedenom, imajući u vidu da se zamena i izmeštanje brojila vrši o trošku operatora, korisnici nisu u obavezi da potpišu ugovor o zameni brojila. Vlasnik novog brojila je Elektrodistribucija Srbije, jer je članom 150. samostalnih članova Zakona o izmenama i dopunama Zakona o energetici o energetici predviđena obaveza Operatora distributivnog sistema da preuzme merne uređaje. U prethodnom periodu vlasnici samo nekih brojila su bili korisnici, ali su oni imali i obavezu da ista održavaju”, navode u ovom preduzeću.

Ćirilović: Platiće građani kroz poskupljenja

Sa ovom tvrdnjom se ne slaže Radomir Ćirilović iz Udruženja za zaštitu prava potrošača „Prosperitet“ iz Novog Sada, koji ocenjuje da će građani „sve to platiti kroz učestalo povećanje cene struje“.

„Besplatno nema ni sira u mišolovci, neko to mora da plati, a mi to plaćamo kroz učestalo povećanje cene električne energije i loše pružene usluge u smislu napona i svega ostalog i troškova na računima za struju, koji nemaju veze sa proizvodnjom i dostribucijom električne energije“, rekao je Ćirilović.

Kako navodi, kod nas su namerno iskomplikovali račun za struju sa mnogo detalja da potrošač ne bi shvatio šta plaća.

„On treba ukupan fakturisani iznos u računu da podeli sa brojem utrošenih kilovata, pa će videti pošto mu je kilovat-sat“, rekao je Ćirilović.

Prema njegovom mišljenju, paradoksalna je činjenica da je kilovat struje u Srbiji skuplji ako se potroši manje struje.

„To je prosta matematika, ako se ukupno zaduženje podeli sa brojem potrošenih kilovata, to je daleko skuplje“, kaže Ćirilović.

On naglašava i da 60 odsto onoga što se nalazi u računu za struju nema veze sa proizvodnjom i distribucijom električne energije, već se sa tim plaćaju ostale stvari.

To znači da samo 40 odsto strukture računa za struju ima veze sa proizvodnjom i distribucijom električne energije, kazao je Ćirilović.

Izvor: RTS / Insajder / Vreme

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *