Realizovana Komandno-štabna vežba snaga Vojske Srbije za sajber odbranu

U organizaciji Uprave za telekomunikacije i informatiku (J-6) Generalštaba Vojske Srbije u Gornjem Milanovcu je realizovana komandno-štabna vežba snaga Vojske Srbije za odbranu telekomunikaciono-informatičkog sistema od pretnji iz sajber prostora, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Vežba ima za cilj identifikaciju pretnji iz sajber prostora, razmenu informacija sa snagama za sajber odbranu na nacionalnom nivou, izradu i proveru procedura za reagovanje na računarske incidente i izgradnju kapaciteta za sajber odbranu u Republici Srbiji.

Osim pripadnika informatičke službe Vojske Srbije, na vežbi su učestvovali i predstavnici privatnog i javnog sektora i akademske zajednice koji obavljaju poslove u oblasti informacione bezbednosti.

Foto: mod.gov.rs

U skladu sa planiranim konceptom vežbe, učesnici su na zatvorenoj računarskoj mreži uvežbavali ofanzivna i defanzivna dejstva, odgovor na bezbednosne incidente u sajber prostoru, prijem i obradu informacija i forenzičku analizu sajber dejstava.

Završnom segmentu vežbe danas je prisustvovao zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković. On je izrazio zadovoljstvo organizacijom i realizacijom vežbe, kao i činjenicom da su svi učesnici demonstrirali izuzetnu tehničku veštinu, koordinaciju i brzinu reakcije u zaštiti informacionih sistema i informacionog prostora od visokotehnoloških napada.

(Telegraf.rs)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *