1722577858 pozar na deponiji duboko foto grad uzice 2

„Za Kragujevac – Znamo se“ traži dokumentaciju u vezi sa deponovanjem čačanskog otpada na kragujevačko smetlište

Nakon što je lokalna vlast u Gornjem Milanovcu odbila da Čačak svoje smeće odlaže na milanovačku deponiju, pritisku iz resornog Ministarstva i centrale SNS-a popustili su gradonačelnik Kraljeva i predsednik oštine u Kniću, pa je dve sedmice čačansko smeće odlagano na smetlištima ovih lokalnih samouprava.

A onda su i te dve lokalne samouprave shvatile da je đavo odneo šalu i da količina smeća koja dolazi iz Čačka može da napravi ozbiljan komunalni problem, pa su otkazali dalji prijem čačanskog đubreta na svojoj teritoriji.

Da podsetimo, zbog nemarnog i nestručnog upravljanja regionalnom deponijom Duboko došlo je do velikog ekološkog incidenta tj. požara na deponiji koji je trajao danima uprkos uveravanjima nadležnih iz državne i lokalne užičke vlasti da će požar biti brzo saniran.

Tek kada se umešala majka priroda tj. kada je pala velika kiša požar je zagašen, ali problem je ostao, deponija u Dubokom više ne može da primi smeće iz svih lokalnih samouprava koje su osnovale ovo zajedničko komunalno preduzeće, a i lokalni meštani su se pobunili, pa je privremeno obustavljen prijem smeća iz Čačka i ostalih suosnivača deponije osim Užica i Požege.

Resorno Ministarstvo postiglo je dogovor za kragujevačkim vlastima da čačansko đubre bude deponovano na smetlište u Kragujevcu, ali i tamo se pobunila javnost i pita – Zašto se čačansko smeće dovozi u Kragujevac.

Evo šta o tome piše portal Glas Šumadije:

Milance3

Odbornik liste „Za Kragujevac Znamo se“, Milan Milosavljević, uputio je, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, pitanja direktoru JKP Šumadija Kragujevac Marku Vujnoviću u vezi sa poslom deponovanja čačanskog otpada na kragujevačko smetlište.

Milance zahtev

– Zahtevamo uvid u dokumentaciju, Ugovor između JKP Komunalca i naše JKP Šumadije, da vidimo šta je predviđeno, da građani budu upoznati sa tim na vreme, da ih ne iznenadi ponovo gradonačelnik Čačka. Pored ugovora, zahtevamo da nam se dostavi i dokumenti o kretanju otpada za svaki kamion koji je ušao na smetlište kojem upravlja JKP Šumadija, kao i analize tog istog otpada od strane ovlašćene labaratorije, da vidimo šta nam se to dovozi i u kojim količinama – kaže Milosavljević.

Izvor: Ozon press

Disklejmer novi

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *