Sim 1378

Dr Tatjana Milošević: Milanovački zdravstveni radnici se pozivaju na svoja ustavna prava

„Zdravstveni radnici Gornjeg Milanovca, lekari i medicinske sestre su prethodnih dana svojeručnim potpisima, iskazali svoje mišljenje o posledicama koje će izazvati rudnici litijuma i bora, ukoliko budu otvoreni u Pranjanima i drugim delovima Srbije,“ kaže doktorka Tatjana Milošević, spec.pedijatrije, aktivistkinja “UZINAT”-a Gornji Milanovac, čije saopštenje prenosimo u celosti.

„Zabrinutost je time veća jer Srbija već zauzima prvo mesto u Evropi po smrtnosti od zagađenja, a među prvima po smrtnosti od karcinoma.

Zdravstveni radnici se, pri tome, pozivaju na svoja ustavna prava: 

1. Pravo na slobodu misli i savesti, kojim se jemči sloboda misli, savesti i uverenja, kao i pravo da se ostane pri svom uverenju ili da se oni promene prema sopstvenom izboru.

2. Pravo na peticiju: Svako ima pravo da, sam ili zajedno sa drugima, upućuje peticije i druge predloge državnim organima, organizacijama kojima su poverena javna ovlašćenja, organima autonomne pokrajine i organima jedinica lokalne samouprave i da od njih dobije odgovor kada ga traži. Zbog upućivanja peticija i predloga niko ne može da trpi štetne posledice. Niko ne može da trpi štetne posledice za stavove iznete u podnetoj peticiji ili predlogu, osim ako je time učinio krivično delo.

3. Pravo na zdravu životna sredinu: Svako ima pravo na zdravu životnu sredinu i na blagovremeno i potpuno obaveštavanje o njenom stanju. Svako, a posebno Republika Srbija i autonomna pokrajina, odgovoran je za zaštitu životne sredine. Svako je dužan da čuva i poboljšava životnu sredinu.

Danas smo svedoci da se zdravstvenim radnicima iz ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, Dom zdravlja i Opšta bolnica Gornji Milanovac, isleđivanjem od strane Republičke zdravstvene inspekcije, tokom vanrednog nadzora, krše ova tri Ustavom zagarantovana prava.

Zdravstveni radnici, naročito lekari, izgleda da nemaju pravo da misle, imaju savest i uverenja, kao ni da čuvaju i poboljšavaju životnu sredinu.

U toku studija medicine i specijalizacije se insistira ne samo na znanju, već i na razmišljanju i donošenju zaključaka, u skladu sa etičkim principima, a u što boljem interesu pacijenata.

Ukoliko se lekarima zabrani da misle, na koji način će oni koji ostanu u Srbiji lečiti pacijente? Ovi drugi će otići u zemlje koji cene znanje, stav i mišljenje. Nemanje stava, mišljenja i integriteta u medicini je opasno, to znaju svi profesori medicinskih fakulteta, pa i Ministar zdravlja. A borba za zdravu životnu sredinu, vodu i vazduh je pitanje života, a ne politike,“ stoji u saopštenju koje potpisuje doktorka Tatjana Milošević, spec.pedijatrije, aktivistkinja “UZINAT”-a Gornji Milanovac.

gminfo.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *