Gornji milanovac

NIKO NE PAMTI OVAKVU SUŠU Česme u Gornjem Milanovcu suve, uvedene restrikcije: Reke na istorijskom minimumu (FOTO)

NIKO NE PAMTI OVAKVU SUŠU Česme u Gornjem Milanovcu suve, uvedene restrikcije: Reke na istorijskom minimumu (FOTO)

Usled velike suše i jako loših hidroloških uslova danima unazad jako teška situacija je i na teritoriji opštine Gornji Milanovac. Loše stanje je i u selu Pranjani jer u mnogim kućama nema vode za piće. Meštani se snalaze kako znaju i umeju, ali kako ističu, pitanje do kad će moći ovako da izdrže.

Ovakvu sušu ne pamte ni najstariji meštani.

Foto: Rina

Suša

– Jako teška situacija u našem selu. Slavine su suve, ali ono što nas najviše plaši jeste da presušuju i izvorišta. Na teritoriji Pranjana ima oko 15 izvorišta, a polovina je presušila. Meštani idu od komšije do komšije sa traktorima i uzimaju malo vode za sebe. Jako su solidarni svi, da nemam reči. Dovlačili su vodu sa reka, ali više nema. Vodostaji Čemernice i Kamenice su na istorijskom minimumu – kaže za RINU predsednik MZ Pranjani Radovin Veselinović.

Uvedena vanredna situacija

Usled velikih problema sa vodosnabdevanjem, na teritoriji čitave opštine Gornji Milanovac uvedena je vanredna situacija.

– Sva naša vodoizvorišta koja imamo na našoj teritoriji su gotovo presušila. Vodoizvorište Banjani od koga dobijamo najviše vode i gde se nalazi fabrika vode, u normalnom periodu daje 120 litara vode u sekundi, a trenutno sa njega imamo samo 20 litara vode. Sa Rzava takođe imamo smanjen dotok vode. Naša potrošnja je oko 200 litar vode u sekundi dnevno, što znači da mi danas imamo samo polovinu te vode – rekao je Kovačević.

Foto: Rina

Gornji Milanovac

Angažovana i Vojska Srbije

Vojska Srbije angažovana je na dopremanju vode gornjomilanovačkim selima od polovine prošlog meseca, a sada je Odlukom Opštinskog štaba za vanredne situacije zatražena dodatna pomoć, kako bi meštani najugroženijih sela svakodnevno imali pijaće vode.

– Restrikcije su već počele. U pojedinim delovima opštine, u toku 48 sati imamo dvanaestočasovne restrikcije. U rubnim delovima opštine se dešava da nismo imali vode i po dan, dva, čak i tri. Danas je to nešto drugačije. Uspeli smo selo Grabovicu da pustimo na vodosistem, s obzirom na to da je u visinskoj razlici u odnosu na grad pa je jako teško izbaciti dovoljnu količinu vode – kazao je Kovačević.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *