Zoran barac direktor jp rzav foto jp rzav arhiva

Barać: Sa „Rzava“ ukupna isporuka veća od prosečne; problem Milanovca su lokalna izvorišta koja leti presušuju

Nestašice vode na teritoriji opštine Gornji Milanovac izazivaju neodoumice o uzrocima. Nedostatak padavina u dužem periodu je nesumnjivo uticao na protok pijaće vode u mreži, ali jedan broj građana smatra da se iza suvih slavina u sve dužim restriktivnim intervalima, krije nesavestan rad komunalnog preduzeća, opštinskog rukovodstva kao i navodna dugovanja Gornjeg Milanovca prema regionalnom Javnom preduzeću za isporuku vode „Rzav“.

GMInfo je danas kontaktirao direktora Javnog preduzeća „Rzav“ u Arilju, Zorana Baraća. Interesovalo nas je, osim ostalog, da li JKP „Gornji Milanovac“ ima bilo kakva dugovanja za isporučenu vodu prema JP „Rzav“. Barać je rekao:

– Vaše komunalno preduzeće, i tako je već godinama, kao i vodovod Čačak i Lučani, redovno izmiruju svoje obaveze i hvala im na tome. Imamo samo problema ovde sa opštinam Arilje i Požega, s njihovim komunalnim preduzećima, koja imaju dugovanja. Milanovac plaća tačno u datum.

Na pitanje kakva je situacija sa količinom vode u samoj reci Rzav i fabrici vode „Rzav“, Barać kaže:

– Danas u distribuciji imamo 580 litara u sekundi. Poređenja radi, prosečna isporuka prošle godine bila 560 litara u sekundi. Znači, mi sada imamo više od prosečne isporuke ukupno prema opštinama korisnicama. Iz same reke uzimamo oko 600 sekundnih litara, u reci ostavljamo 650 do 700, to je onaj obavezni biološki minimum. Kako taj nivo u reci bude padao, a to je neminovno zbog ovih vrućina, tako ćemo i smanjivati isporuku. Ako se situacija poboljša, povećavaćemo. Vode je sve manje u rekama i izvorima, cela Srbija je u tom problemu. Ali naš Rzav se još drži, da kucnem u drvo, dobro je za sada. 

Barać je još 6. avgusta doneo Naredbu o uvođenju restrikcija, odnosno umanjenju isporuke vode sa fabrike vode JP „Rzav“ zbog, kako je navedeno, izuzetno niskog vodostaja na vodozahvatu „Ševelj“. Kako je moguće da se sa „Rzava“ isporučuju količine veće od proseka, a istovremeno se uvode restrikcije? Barać je odgovorio da je to bilo nužno kako bi se održao biološki mininum na samoj reci i pojašnjava:

– Takva naredba se uvodi kada na profilu reke, gde zahvatamo vodu, proticaj padne ispod 1400 litara u sekundi. Mi moramo u reci ostaviti onih 700 litara po sekundi, a drugih 700 ili manje uzimati za isporuku. Posle 6. avgusta proticaj je pao na 1090, i mi smo morali da donesemo takav akt. To nije naredba komunalnim preduzećima da uvode restrikcije, već našoj Službi proizvodnje i distribucije radi posebnih mera rada rukovodilaca i zaposlenih u cilju kontinuiteta proizvodnje. Naredba je poslata i opštinama korisnicama kako bismo ih podsetili na koju količinu vode mogu da računaju kada mi nemamo više od 700 litara za distribuiranje. A da li će opštine uvoditi restrikcije svojim potrošačima, to je do njih, taj deo zavisi i od stanja na lokalnim vodoizvorištima.

Prema tom dokumentu (pri proizvodnji sa „Rzava“ nižoj od 700 l/s) JKP Milanovac:
od 650 l/s dobija 82 l/s;
u slučaju pada na 600 l/s dobija 76 l/s;
pri padu na 550 l/s dobija 70 l/s;
od 500 l/s dobija 63 l/s;
pri 450 l/s dobija 57 l/s,
i pri padu na 400 l/s dobijali bismo 51 l/s.

Barać ukazuje na dva ključna uzoroka pojave restrikcija u samom Milanovcu – prekomernu potrošnju i pad nivoa vode u lokalnim vodotokovima i izvorištima:

– Svih pet opština ima prekomernu potrošnju. Kada bi se ta potrošnja držala pod kontrolom, da se voda namenski koristi, onda bismo imali vodosnabdevanje kojim bismo mogli da preguramo ovu sušu relativno dobro. Ovako, pikovi u potrošnji su neverovatni. Potrošnja može ponekad da bude veća od prosečne, ali je neverovatno da bude tri do pet puta veća, kao sada. Ako imate ugovor i vodomer, možete mesečno da uzmete 10 ili 20 kubnih metara vode, ali ne treba potrošiti 100 ili 200 i da vas bude baš briga što će onda nekom drugom da zafali. Enormna je prekomerna potrošnja naročito u prigradskim i seoskim mestima. Tu ima mnogo priključaka gde je prosečna potrošnja 4 do 5 litara, a sada je 12 do 15 litara.  Zamislite da je tako sa strujom. Pa, EPS bi se raspao. Ali za struju posteje osigurači i oni se isključe kad preterate. Možeš da povučeš 10 ili 16 ampera i to je to, ne možeš više.

Kako on objašnjava to da restrikcije vode i dalje ima samo Milanovac, ne i svih pet opština na „Rzavu“:

– Da li će neki grad uvoditi restrikcije i uvoditi vanredne situacije, zavisi od te prekomerne potrošnje, ali i od stanja lokalnih izvorišta (koja nisu u sistemu „Rzava“ prim. aut.). Opština, koja ima dobra lokalna izvorišta, koja mu pomažu da prebrodi ovakvu situaciju, ona je u boljoj situaciji. Čačak, recimo, i dalje se dobro drži zato što njhova posebna izvorišta odlično rade. Kod vas u Milanovcu, na izvorištima Brezna, Banjani, Vujan, koja inače rade sa 20 do 25 sekundnih litara i vrlo su značajna, sada možda nema ni 5 do 10. Mi sa „Rzava“ trenutno isporučujemo 73 litara u sekundi ka bazenu „Neškovića Brdo“ i Milanovac nije imao nikakvo drastično umanjenje što se nas tiče, ali vama fali još tih 6o do 70 litara kada saberemo Banjane, Breznu, Vujan. Malo vode je na Dičini i tim izvorištima, suša traje čitav jul i avgust, zima i proleće su bili bez padavina.

I Zoran Barać, ne i prvi put, ističe da će svi ovi složeni problemi biti iza nas kada proradi akumulacija na brani „Svračkovo“. On ističe da se radovi ubrzavaju i da je to za 3 do 4 godine sigurno završen projekat.

– Ne treba da se zanosimo da je takav jedan objekat mogao brzo da bude gotov, tačno je da ga čekamo predugo, imalo je problema, ali svake godine smo za korak bliži završetku i to je najbitnije, – ocenio je direktor regionalnog JP „Rzav“ u Arilju.

M.M.GMInfo.rs

povezani tekst:

Pojašnjenja iz JKP o nestašicama vode i apel da sugrađani ne prete radnicima i imovini preduzeća

Proglašena vanredna situacija u celoj opštini zbog nestašica vode

Dvanaest godina „Skadra na Rzavu“

Pratite nas na Fejsbuk i Instagram nalozima!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *