Maja milovic

Milović: Vrtić zbog problema sa vodosnabdevanjem zasada funkcioniše dobro

U Gornjem Milanovcu od 14. avgusta na snazi je vanredna situacija zbog drastično smanjene količine vode i izuzetno teške situacije u vodosnabdevanju. Prema rečima Maje Milović, direktorke PU Sunce zbog problema u vodsnabdevanju vrtić zasada funkcioniše dobro.

Što se tiče organizacije PU Sunce, a s obzirom na situaciju koja je zadisela naš grad sa vodom, možemo reći da mi još uvek funkcionišemo nesmetano i kada isključe vodu to je na neki kraći period. Dešava se da ako se isključi obejkat I, onda Aneks ima vodu i objekat II, takođe, je pokriven vodom. Deca iz objekta III (vrtić u Nevadama) nalaze se kod Druge osnovne, zbog radova na izgradnji vrtića. Smatrali smo da je najhumanije da ove vrele letnje dane deca ne provode na gradilištu, već u dvorištu Druge osnovne. Tako da za sada mi funkcionišemo dobro – ocenjuje Milović.

Ona navodi da kada je u reč o pripremanju hrane ona se sprema u centralnoj kuhinji koja je smeštena u zgradi Druge osnovne škole, tako i transport hrane ide iz nje.  

– Mašine za sudove rade, a ukoliko se dogodi da nema vode žene to operu ručno i popakuju u mašine i čim voda dođe opet operu. Veoma nam je bitno da roditelji znaju da svi sudovi prođu pranje kroz mašinu, dok se higijena stolova pojačano održava sa higijenskim sredstvima – kaže direktorka.

Milović isitče da tehničke vode, uglavnom, imaju.

– Tehničku vodu uglavnom imamo,a iz JKP imamo informaciju da ukoliko je voda bistra ona je za piće. Međutim, imamo i želju roditelja, kojima se ovom prilikom zahvaljujem, da donosu vodu. Mi nismo tražili donaciju, jer cisterne vode su nam na raspolaganju da dođu kada god je potrebno, tako da vodu tada napunimo u kanistere koji su za čaj. Možda je više prisutan strah da ne nestane voda, ali do sada nismo bez nje ostali. U petak ili četvrtak dogodilo se da je u Aneksu voda bila sa muljem ali žene su preprale sudove. A za svu tu tehničku vodu su dolazile u objekat I, kroz ovaj most, jer su objekti spojeni.

Direktorka PU Sunce navodi da su sve vreme na vezi sa JKP Gornji Milanovac.

– Iz JKP kažu da je voda ispravna za piće. Razgovarali smo i sa Centrom za higijenu i humanu ekologiju i tom prilikom gospođa Levajac je kazala da voda u Gornjem Milanovcu nije problematična, da nije neispravna, nego su restrikcije zbog nedostatka vode. S obzirom na vrućine mi funkcionišemo dobro. Jedan broj roditelja u Objektu I na svoju inicijativu donosi vodu za piće. Oni nisu hteli da nas uvrede, već kažu da razumeju situaciju i da će doneti vodu. Pretpostavljam da se neko od roditelja uplašio da se vrtić ne zatvori. Mi ćemo se maksimalno truditi da se ne zatvori, jer smatramo da sve dok možemo, u saradnji sa JKP i sa Štabom za vanredne situacije da se snađemo, mi ćemo se snaći. Nije nam opao ni broj dolazeće dece u vrtić u odnosu na svako prethodno leto. Hvala roditeljima koji imaju poverenje u PU Sunce – kazala je Maja Milović, direktorka PU Sunce.

V. Popović, gminfo.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *