Vrnčani od 13. avgusta bez imalo vode za piće

Od 13. avgusta u Vrnčanima nema vode. Još jedno selo pogođeno nedostatkom najdragocenije tečnosti za život i funkcionisanje ljudi, zasada i stočnog fonda. Ovaj kontinuitet od skoro sedam dana bez pijaće vode nije jedini i nije najduži, ali je podjednako zabrinjavajuć. Voda im, kako saznajemo, ne dolazi uopšte, čak ni periodično tokom dana ili noći.

Domaćinstva u tom selu snabdevaju se pijaćom vodom sa sistema JKP-a, tačnije iz bazena „Filipovići“, koji se snabdeva sa banjanskog vodovoda. U selu još samo mali broj kuća koriste svoja izvorišta, jer je vodovod s banjanskog rezervoara razveden tuda pre nešto manje od 12 godina, pa stara izvorišta od tada nisu proveravana ni kontrolisana za ljudsku upotrebu.

Meštani su tim povodom kontaktirali JKP i, kako tvrde, prvo im je rečeno da će voda stići 17. avgusta, a kada se to nije desilo, dobili su informaciju da bi trebalo da stigne danas u popodnevnim satima, 19. avgusta, za Vrnčane i Kalimaniće. Cisterna za ispomoć s pijaćom vodom takođe im, kako tvrde, uopšte nije dolazila.

Vodu za piće i pripremu hrane kupuju, dok za ostale potrebe, poput napajanja stoke, donose je sa onih starih, neatestiranih bunara.

Navode da u ovakve situacije dolaze sve češće. Čak i kada ima dovoljno vode na rezervoaru „Filipović“, kako bi dovoljan pritisak dopremio dotok do potrošača. potrebno je uključiti crpnu stanicu, na šta takođe, kako ističu, čekaju danima.

Na pitanje šta je sve, prema njegovom mišljenju, dovelo Vrnčance u ovakve probleme s vodosnabdevanjem, Vojislav Kovačević, jedan od sugrađana koji nas je kontaktirao kako bi ukazao na nevolje u selu, kaže:

– Neorganizovanost JKP-a je dovela do ovoga. Ako potrošaci zakasne s plaćanjem računa, tu su brzi da naplate kamate, ali ako nešto treba propisno da se odradi sa njihove strane, onda su tu jako spori, da ne kažem da uopšte nekad i ne urade šta je potrebno i traženo.

Na teritoriji opštine Gornji Milanovac i dalje je na snazi proglašena vanredna situacija zbog elementarne nopogode, suše. Osim suše, dobar deo stanovništva smatra da su problemi godinama nagomilali jer se u Milanovcu nije strateški razmišljalo i radilo na otvaranju novih rezervoara i vodozahvata, na zameni starih cevi s kojih su gubici veliki, kao ni na održavanju i unapređenju starih bazena, koji ne pripadaju Rzavskom vodosistemu.

V.P.M.M/GMInfo.

povezani tekst:

Barać: Sa „Rzava“ ukupna isporuka veća od prosečne; problem Milanovca su lokalna izvorišta koja leti presušuju

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima