Mudrijada 2017 1

Bliži se jubilarna MUD(R)IJADA, 20. svetsko prvenstvo u spravljanju specijaliteta od belih bubrega

Poslednjeg dana avgusta, u selu Lunjevica nadomak Gornjeg Milanovca, takmičare i posetioce čeka nezaboravno i neobično gurmansko iskustvo, kao i kvalitetan prateći i muzički program predvođen Tanjom Jovićević (Oktobar 1864). 

Ovo takmičenje, ustanovljeno oktobra 2004. godine, nastalo je kao parodija na najezdu raznih ‘ijada kraja 20. veka i kao reakcija na tranziciona dešavanja devedesetih godina. U pitanju je festival gurmanluka, hrabrosti i mudrosti. Bele bubrege, voleo je i Tito, a uz slast je u njima uživao i Knez Miloš!

Screenshot 20240805 110154 com google android apps docs edit 44124556152641 2

Šta posetioci-avanturisti mogu da očekuju?

Ekipe se skupljaju u petak, 30. avgusta, pripremaju kamp i svoja ognjišta, a u subotu, 31. avgusta, od ranog jutra, počinje priprema namirnica, loži se vatra, postavljaju kotlići i roštilji. Posetioci se skupljaju, “nadgledaju” spravljanje specijaliteta, uživaju u iću, piću, muzici i  programu i čekaju odluku žirija, koja se objavljuje u popodnevnim satima. Tokom manifestacije, takmičari i posetioci imaju mogućnost da se oprobaju u streličarstvu, jahanju konja, salsi, a biće iprogram za najmlađe. O izboru najboljeg jela pripremljenog od belih bubrega odlučuje žiri na čijem je čelu Radovan Subin, profesionalni sudija. Članovi žirija su gurmani, kuvari, novinari, umetnici, veterinari, doktori. Nakon proglašenja pobednika, fešta je uz Tanju Jovićević.

Mudrijada 2
Foto: mudrijada

Mudrijada se uvek održavala u šumadijskom kraju, pa je tako i ove godine u Lunjevici, koja se nalazi tri kilometra od centra Gornjeg Milanovca. Važna je rečica, šuma, proctor za kamp i ognjišta i gostoljubivost meštana.

Idejni tvorac Mud®rijade, Ljubomir Erović, koji je vodio bitku za ovaj jedinstveni festival gurmanluka, kreativnosti, druženja i odvažnosti 16 godina, izgubio je 2019. životnu bitku, ali je njegova ćerka Jovana Erović nastavila njegovim stopama. Svih ovih godina, organizacija manifestacije je bila pravi izazov, uz mala sredstva, ali ogromnu požrtvovanost organizatora, domaćina i timova, kao i opštine Gornji Milanovac. Kompanija Metalac je bezbedila brojne nagrade takmičarima u vidu posuđa.

Mudrijada 1
Foto: mudrijada

Takmičari su ljudi raznih profesija, od lekara i pravnika, studenata, radnika, veterinara, a pronađe se i po koji kuvar profesionalac. Bitno je biti kreativan i domišljat, ljubitelj i znalac dobrog zalogaja, bogatog mirisima i ukusima, hrabar i spreman na eksperimentisanje sa novim osećajima na jeziku i nepcima.

A zašto da posetite Mud(ri)jadu? Zato što je jednostavno, hrabro i ukusno.

 

ballscup.com

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *