1724408133 protestekostraza

Eko straža: Skup za odbranu građanskih prava 1. septembra ispred RTS-a u Beogradu

Eko straža poziva na skup za odbranu građanskih prava 1. septembra ispred RTS-a u Beogradu. Saopštenje prenosimo u celosti.

U ime organizacije čijih pet aktivista je privedeno, čiji su telefoni i laptopovi oduzeti, a domovi pretreseni, porodice zastrašene i to sve na osnovu zloupotrebe zakonskih ovlašćenja i pravosudnog sistema radi siledžijskog raskusuravanja obaveštavamo vas sledeće:

Skup za odbranu građanskih prava, ustavom zagarantovanog prava na zdravu životnu sredinu aktivista koji su privedeni, i one koji će tek biti privedeni, zakazan je za nedelju 1.9. u 19h ispred zgrade RTS-a.

Pre nego što nastavimo da se borimo protiv Rio Tinta, Dandija, čestičnog zagađenja ili bilo kog drugog ekološkog problema (i ne samo ekološkog jer vas podsećamo da je za isto delo kz 309 rušenje ustavnog poretka privedeno 40 učesnika postizbornih denonstracija), moramo da obranimo sve aktiviste koji se bore za za zemlju, vodu, vazduh, demokratiju i vladavinu prava.

Donosioci odluka sem hapšenja u javnosti pokušavaju da plasiraju opasne laži da su aktivisti agenti stranih država (i ako Nepomenik na kaže niti KO niti KOJIH), tako da sem slobode ugroženi su nam i životi jer vladajuća kasta aktivistima iscrtava mete.

Ovaj protest će biti malo drugačiji od ostalih, organizuju ih aktivisti zajedno sa svojim porodicama. Pomozite nam da priče ne samo o našoj borbi, opasnostima koje nam prete, već i ko smo mi u stvari – normalni ljudi, mahom roditelji male dece dođu do što većeg broja u ušiju.

Takođe dođite da pokažemo režimu da aktivisti nisu sami i da je sigurnost u brojevima.

Pravila skupa: nikakve zastave i transparenti koji dele nisu dozvoljeni, jedine dozvoljene zastave su zastave Srbije. Preporučujemo ekološke transparente. Političari mogu da prisustvuju u svojstvu građana, promocija i isticanje stranačkih transparenata neće biti dozvoljeni.

Zahtevaćemo:

  • Uključenje uživo u RTS, da ispričamo našu verziju dešavanja od prethodnih četiri godine, a pogotovo poslednje dve nedelje.
  • Vraćanje telefona i laptopova našim aktivistima.
  • Rešavanje dužnosti odgovornih za izdavanje rešenje.
  • Izvinjenje našim aktivistima

Protest će biti miran i porodičan.

Izvor: Cemaforum.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *