Pisanje djaci skola

Međunarodni dan pismenosti

Međunarodni dan pismenosti obeležava se 8. septembra sa ciljem da se podsetimo na status pismenosti i obrazovanja odraslih i problem nepismenosti. Prvi put je obeležen 1966, a inicijativu je UNESCO pokrenuo godinu dana ranije. Tema ovogodišnje manifestacije obeležavanja praznika širom sveta je „Transformacije prostora opismenjavanja“ (Transforming Literacy Learning Spaces).

U Srbiji po poslednjem popisu 2,68 odsto stanovništva je bez školske spreme, 11 odsto sa nepotpunim osnovnim obrazovanjem, a 20,76 odsto sa osnovnim obrazovanjem, što je 34,44 odsto ukupnog broja stanovnika.

Danas Srbija ima dva pisma, jednaka pred zakonom – ćirilicu i latinicu, i više od 6 i po miliona pismenih stanovnika, starijih od 10 godina. Nepismenih je 127.463, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, sa popisa stanovništva 2011. godine.

Ovako poražavajućim podacima doprinosi i nedovoljan broj časova srpskog jezika i književnosti u osnovnim i srednjim školama, gde zaostajemo za evropskim zemljama u kojima je broj časova maternjeg jezika znatno viši.

Poznavati svoj jezik i pismo, jedno je od merila obrazovanog čoveka. U 21. veku se sve više govori o informatičkoj pismenosti, ali možda pre treba govoriti o bazičnoj pismenosti, a tek onda i o funkcionalnoj pismenosti.

Sa visokim obrazovanjem u Srbiji je nešto više od 650.000 stanovnika što je skoro 11 odsto. Kompjuterski je nepismeno više od 50 odsto stanovništva Srbije.

Izvor: Boom93/Cemaforum.rs

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *