Fudbal soccer 1678992 1920 2

Pet najskupljih transfera u istoriji fudbala

Sledi popis najskupljih fudbalskih transfera u istoriji ove igre, u kojem se navode najviše naknade za transfer koje su ikad plaćene za igrače, kao i transferi koji postavljaju nove svetske rekorde u ovom domenu.

Prvi zabileženi rekord pri prelasku igrača iz jednog kluba u drugi bio je Vili Grovsov transfer iz Vest Bromvič Albiona u Aston Vilu za 100 funti 1893. godine (što je današnjih 11 000 funti). Taj transfer se dogodilo samo osam godina nakon osnivanja rve fudbalske asocijacije.

Najskuplji fudbalski transfer svih vremena iznosi 222 miliona evra za transfer plaćen tokom prelaska Brazilca Nejmara iz Barselone u PSŽ. Fudbalski klubovi već dugo troše ogromne svote novca na igrače svake godine, ali došlo je do seizmičkog pomaka kada je PSŽ 2017.godine za brazilskog superstara Barsi platio nestvarnih 222 miliona evra, srušivši do tada rekord transfera (Paul Poga u Manchester United) za kako sada deluje jedva uverljivih 105 miliona funti.

Pošto je počela nova sezona, ovi igrači će morati da daju sve od sebe da dokažu svoju vrednost. Ako volite sportsko klađenje, najbolji način da dobijete je da koristite tiket dana koji svakodnevno objavljuju najbolji sportski profesionalci.

Ovo su pet najskupljih transfera:

1. Nejmar

Ubedljivo najveći transfer u istoriji fudbala do današnjeg dana je prelazak Brazilca nejmara iz Barselone u PSŽ za nestvarnih 222 miliona evra. Nejmar je u Barselonu došao kao najveći svetski talenat iz Santosa za i tada nestvarnih 88.2 miliona evra. Platiti toliki novac za tada 17-godišnjeg fudbalera bilo je ravno ludosti, ali ispostavilo se da je Barselona ipak na kraju zaradila i to pozamašno. Visina Nejmarovog transfera je pokrenula brojna pitanja u fudbalu, a jedno od glavnih je u kom pravcu ide fudbal i da li će se ova igra koju obožavaju milioni širom sveta toliko komercijalizovati da će izgubiti smisao. 

2. Filipe Kutinjo

Ovaj 28-godišnji Brazilac sigurno nije ni slutio da će biti na drugom mestu TOP transfera u istoriji fudbala kada je 2008.godine potpisao ugovor sa Interom u koji je za 3.8 miliona evra prešao iz Vasko da Game. Inter ga je onda za 13 miliona evra prodao Liverpulu. Nakon pet sezona provedenih u Liverpulu Kutinjo je prešao u redove Barselone za 145 miliona evra. Njegov transfer u katalonski klub se ispostavio kao čist promašaj ekipe sa Kamp Noua jer je već sledeće sezone poslat na pozajmicu u minhenski Bajern. Kutinjova cena je drastično pala od tada i sada na tržištu vredi oko 50 miliona evra.

3. Kilijan Mbape

Na listi TOP 5 najvećih transfera se nalazi još jedan izuzetno mladi fudbaler. Kilijan Mbape je pažnju na sebe skrenuo igrama u dresu Monaka. Za klub iz kenževine je debitovao kao tinejdžer i već u prvoj sezoni je pokazao raskošan talenat i ogroman potencijal. Po mnogima upravo je Mbape igrač koji će naslediti titulu “najbolji na svetu” od Mesija i Ronalda. On je leta 2018.godine iz Monaka prešao u PSŽ za 145 miliona evra. On je bio među najboljim strelcima Lige šampiona prošle sezone i strelac dva gola za PSŽ protiv Juventusa ove sezone. Ako želite da se kladite na mečeve Lige šampiona koji dolaze u ovoj sezoni, predlažemo vam da iskoristite bonus dobrodošlice koji nude onlajn kazina.

4. Žoao Feliks

O ovom super talentovanom igraču se već nekoliko godina priča kao o nasledniku Kristijana Ronalda. Žoao Feliks je ponikao u mlađim kategorijama Porta, a afirmaciju u seniorskom rangu je stekao u Benfici. U julu 2019.godine je napravio transfer iz snova kada je prešao u madridski Atletiko za 127 miliona evra. Ovako visoko obeštećenje je na neki način ui kamen oko vrata ovog mladog fudbalera koji uz povremene bljeskove još uvek nije napravio neki značajniji iskorak. Atletiko Madrid svakako ima strpljenja za Feliksa i veruju u to da su napravili dobru investiciju. 

5. Ousman Dembele

25. avgusta 2017. godine svet je bio šokiran kada je Barselona objavili za koliko nvica je dovela francuskog tinejdžera Ousmana Dembelea iz Borusije Dortmund. Katalonci su ovog fudbalera platili 125 miliona evra. Dembele je prethodno u redove Borusije stigao iz Rena za svega 15 miliona evra što dovoljno govori o tome koliko su “milioneri” napravili dobar posao. Dembele do dnašnjeg dana nije opravdao toliki novac kojim je plaćen da bi stigao u redove jednog od najboljih klubova sveta.

PR TEKST

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *