Ivan vuksanovic487 i goran matkovic487 web 1

Matković i Vuksanović: Vraćamo izgubljenu energiju u klub

Dugo se nije kao sada podudarilo da u isto vreme šef stručnog štaba i sportski direktor Metalca budu iz Gornjeg Milanovca. Početkom sedmice na kormilo prvog tima, umesto Dejana Rađenovića, došao je Goran Matković, dok je Ivan Vuksanović postao sportski direktor po odlasku Bojana Leontijevića u Voždovac.

Matković kao profesionalac do ovog trenutka nije radio u srpskim klubovima, već na azijskom kontinentu, a Vuksanović je bio pet godina najbliži Leontijevićev saradnik u Metalcu.

Novi trener preuzima ekipu u trenutku kada plavo-beli iz poslednjih pet kola na svom kontu imaju samo bod, iako su odlično startovali s četiri utakmice bez poraza. Ovaj pad sredinom dosadašnjeg toka prvenstva brzo se pretvorio u snažan znak za uzbunu, posebno kada se zna da žele povratak u Superligu.

– Nije jednostavno ni za jednog trenera da uđe u proces rada sa igračima u situaciji kada klub ne zauzima poziciju kojoj se nadao i kad mora mnogo da se menja u kratkom periodu, – izjavio je Matković. – Prvi prelazni rok jeste završen, ali je moje mišljenje da su Metalcu u bliskoj perspektivi neophodna dodatna selektovanja igrača, kako bi se postigao očekivani nivo. Za sada se fokusiramo na neke sveže taktičke koncepte i drugačiji pristup radu, samim tim vraćamo igračima energiju i motivaciju, bez koje su očigledno ostali u međuvremenu.

Matković je u trenerski posao zakoračio dvehiljaditih kao šef struke seniorske ekipe Takova, a zatim je bio direktor sektora za mlađe selekcije u Metalcu. Od 2008. počinje njegov prelazak u profesionalne vode kroz praksu u inostranstvu; najpre u Kuvajtu gde je, pored ostalog, bio i glavni trener tamošnje reprezentacije. Od 2013. slede angažmani u Saudijskoj Arabiji, Kataru, Emiratima. Bio je šampion kuvajtske Pemijer lige tri puta, osvajao je pet puta Kup takmičenja, a u Emiratima i šampionat Prve divizije.

Matković kao igrač

U svet fudbala stupio je još davne 1982. godine u Takovu, gde je prošao sve selekcije i bio prvotimac zaključno sa 1990. Od tada je nastupao za Čukarički, Kolubaru, Grafičar, Metalac i na kraju ponovo za Takovo, pre nego što će završiti igrački staž u klubovima azijskog kontinenta.

 

Angažovanje Matkovića zapravo je prvi potez Ivana Vuksanovića kao novog sportskog direktora Metalca.

– U nekoliko navrata pokušavali smo da dovedemo Matkovića, ali su se okolnosti za to tek sada stekle, – podseća Vuksanović. – Kao profesionalni klub izabrali smo ga prvenstveno na bazi njegove stručnosti i ideja, a onda i zbog toga što je Milanovčanin. Na postulatima koje je uspostavio Leontijević, mi hoćemo dalje da gradimo i zato želimo savremene trenere, koji prate trendove i prihvataju nove izazove. Ono što smo negde izgubili, strast, energiju, glad za pobedom, Matkovićevim dolaskom osećam na svakom koraku da se vraća u klub i u grad.

Dolaskom Matkovića, postojeći stručni štab prvoligaša iz grada pod Rudnikom biće dopunjen i Veroljubom Dukancem, sportskoj javnosti najpoznatijeg po radu u superligašu iz Lazarevca. Prvoligaško prvenstvo za Metalac nastavlja se od subote, kada im u okviru desetog kola dolazi Zlatibor. Meč počinje u 18 sati, a klub je odlučio da ulaz za sve bude besplatan.

M.Mijatović

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *