Mija aleksic 1

Olgi Odanović nagrada “Mija Aleksić – biti glumac” biće uručena sutra

Prestižna nagrada “Mija Aleksić – biti glumac” Olgi Odanović, biće uručena u ponedeljak, 26. septembra 2022. godine od 19 sati u velikoj sali Kulturnog centra Gornji Milanovac.

Brojnim priznanjima koje je do sada dobila, Olga Odanović dodaće i prestižnu nagradu „Mija Aleksić – biti glumac“, i to po predlogu prethodnih laureata, Vesne Trivalić, Nenada Jezdića, Gordana Kičića i Nebojše Dugalića.

Jednoj od naših najznačajnijih pozorišnih, filmskih i TV glumica nagrada će biti uručena u ponedeljak, 26. septembra, u okviru manifestacije „Dani Mije Aleksića“, koju u čast legendarnog glumca više od decenije organizuju opština Gornji Milanovac i Kulturni centar. Ceremoniji dodele prisustvovaće i članovi porodice Aleksić.

Mija Aleksić velikan srpskog i jugoslovenskog glumišta, rođen je u Gornjoj Crnući 1923. godine (Gornji Milanovac), i svojom slavnom glumačkom karijerom zadužio je zavičaj da mu se na adekvatan način oduži.

Da kroz festivalsku manifestaciju stalno obnavlja sećanje na njega, a ujedno, i da na buduće generacije prenese taj neverovatni životni i glumački duh koji ga je pratio, i koji je ukorenjen u kulturnom nasleđu srpskog naroda.

Olga Odanović Petrović, ovogodišnja dobitnica nagrade „Mija Aleksić – biti glumac“, svojim darom i celokupnom karijerom pripada glumačkoj baštini koju nam je u filmskoj i pozorišnoj umetnosti ostavio Mija Aleksić.

Prvakinja Drame Narodnog pozorišta u Beogradu, u „galeriji“ priznanja kojima je ovenčana ima Sterijine nagrade, nagrade „Miloš Žutić”, „Raša Plaović“, „Ljubinka Bobić“, „Velika Žanka“, Zoranov brk.., a tu su i priznanja za životno delo, nagrade na Filmskim susretima u Nišu, Plaketa Vitez srpske glume…

Svečanu dodelu nagrade Mija Aleksić – biti glumac uveličaće projekcija filma “Leto kad sam naučila da letim” reditelja Radivoja Andrića, i scenariste Ljubica Luković. Film je urađen po motivima romana Jasminke Petrović.

Mija Aleksić

Milosav Mija Aleksić – kao glumac Srpskog narodnog pozorišta okruga kragujevačkog prvu ulogu realizovao je u predstavi “Devojačka kletva” 1943. godine. Iz Kragujevca je 1949. prešao u Beograd u Narodno pozorište. Prva uloga u ovom pozorištu bio je stražar u predstavi “Hamlet”. Potom su usledili nastupi na pozorišnim scenama Beograda, ali i šire.

Tokom blistave karijere ostvario je niz značajnih uloga.

Igrao je u više od 50 filmova. Za svoje glumačke bravure okitio se brojnim nagradama i najvrednijim društvenim priznanjima.
Preminuo je u Beogradu 12. marta 1995. godine.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *