17 so web

Pokrenuta izrada plana za razvoj opštine od 2023. do 2030. godine

Odbornici Skupštine opštine Gornji Milanovac su na današnjem zasedanju jednoglasno prihvatili predlog Odluke o pristupanju izradi Plana razvoja opštine za narednih sedam godina.

Radi se o dokumentu kojim se formalno otpočinje procedura kreiranje jednog takvog plana. Opština je, prema novom Zakonu o planskom sistemu, obavezna da izradi i usvoji dokument koji će, kroz pet ključnih oblasti, definisati okvir za podplanove, budžet, investicije i druga ulaganja do 2030. godine.

– Osim toga, u pitanju je krovni akt bez kog ne možemo ni konkurisati za bilo kakva sredstva i projekte kako državnih, tako i inostranih fondova, niti razvijati najznačajnije infrastrukturne planove ukoliko nisu usaglašeni sa ovim dokumentom, – obrazložio je predsednik opštine, Dejan Kovačević.

Kako je pojasnila načelnica Odeljenja za društvene delatnosti, Sandra Ralović, današnjim usvajanjem ove Odluke započinje se jedan dugačak i složen proces za koji je potrebno što šire učešće svih relevantnih subjekata u zajednici. Kako je dodala, za prve konture takvog plana potrebno je u najboljem slučaju šest meseci. Podrazumevaće uključivanje građana i zainteresovanih strana putem javnih rasprava, razmatranje predloga i sugestija različitih radnih u ekspertskih grupa, javne uvide, konsultacije s privredom, političkim činiocima, nevladinim organizacijama, građanima pojedincima i svima koji budu pokazali zainteresovanost.

Postupak prikupljanja i usklađivanja predloga vodiće stručni lokalni Tim. Krajnji rok za finalizaciju plana je godinu dana. Na pitanje odbornice „Pokreta pobedi i spasi opštinu Gornji Milanovac“, Dragice Topalović, ko formira taj Tim i kome će on polagati račune za to što uradi, Ralović je odgovorila da je za to zadužen predsednik opštine. Kovačević je potom dodao da se današnjom Odlukom samo započinje ceo posao i da će članove Tima tek imenovati i javno prezentovati. Drugi deo pitanja odbornice Topalović, koji je glasio da li se možda u temeljima tog plana krije Rio Tinto, ostao je bez zvaničnog odgovora, budući da plan, kako je neformalno kasnije prokomentarisano povodom toga, još nije ni napisan.

Prema konkretnim navodima iz Odluke, kao najbolje rešenje za izradu tako obimnog plana, nameće se angažovanje stručnog obrađivača, koji će pod nadzorom upravo nadležnog lokalnog Tima, sprovesti postupak izrade nacrta akta i javne rasprave. Tim, koji će imenovati predsednik opštine, mora sadržati, osim ostalog, i posebne radne grupe iz oblasti: 1 Infrastruktura, digitalizacija i urbani razvoj; 2 Privreda i turizam; 3 Ekologija i zaštita životne sredine; 4 Društveni razvoj i socijalna zaštita; 5 Poljoprivreda i ruralni razvoj.

M.Mijatović/GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *