Flight g439e541a9 1920

Dveri GM: Da nije skupo, bilo bi smešno

Premier nikad brzi gm 600x130 1 139

Bacanje narodnih para na kojekakve „pametne“ kontejnere, dronove i fotoklopke lovačke kamere nanosi veću štetu od divljih deponija, kaže se  u saopštenju SP Dveri OO Gornji Milanovac koje prenosimo u celosti.

„Na poslednjoj sednici Skupštine opštine, daleko od očiju javnosti, doneta je još jedna neobična i diskutabilna odluka u režiji vladajuće većine. Pod tačkom 6 Dnevnog reda, odlučeno je da se za potrebe JKP Gornji Milanovac kupe jedan dron i četiri foto klopke-lovačke kamere. Iz pomenute odluke vidi se da su posebna sredstva namenjena i za izradu i postavljanje tabli na očišćenim deponijama.

Očigledno je da je cilj da se pomoću drona i pomenutih kamera nadgledaju divlje deponije iz vazduha i usnime oni koji na njima odlažu otpad. Nas ovo neodoljivo podseća na one već dobro poznate „pametne kontejnere“ za koje su potpuno nepotrebno potrošene velike pare. Izgleda da će se i sada desiti nešto slično.

Jeste da se već uveliko nalazimo u 21. veku i da na svakom koraku postoje različite tehničko-tehnološke novotarije, ali ne mogu i ne treba sve da se primenjuju svuda i na svakom mestu. Što se divljih deponija tiče, stvar je po našem mišljenju vrlo jednostavna. Tamo gde građani imaju naviku, ili potrebu da odlažu otpad treba postaviti odgovarajuće kontejnere.

Kontejneri trebaju da budu prostraniji i posebno za običan i kabasti otpad. Redovno ih treba po određenom rasporedu obilaziti i prazniti. Takođe, bilo bi dobro da se na svaki kontejner vidno napiše i broj telefona na koji građani mogu da prijave ukoliko se napuni pre planom predviđenog pražnjenja. I to bi bilo sasvim dovoljno.

Mislimo da je nadziranje dronom besmisleno. Jer, ako oni koji bacaju smeće na nedozvoljenom mestu mogu da priđu tom mestu, onda mogu i oni koji ga kontrolišu i održavaju. A loviti neodgovorne građane foto kolopkama-lovačkim kamerama je u najmanju ruku uvredljivo.

Prvo, to što bacaju smeće na neodgovarajuća mesta nije samo njihova krivica. Pre će biti da je to krivica onih čiji je posao da dobro isplaniraju broj i raspored kontejnera, kao i dinamiku njihovog pražnjenja.

Drugo, nisu oni najveći i najopasniji kriminalci u ovom društvu da ih treba loviti kao divlje životinje. Ima mnogo većih, svi to znamo. I, najzad, divlje deponije nastaju najčešće tamo gde su neuređene javne površine. Ako bi se one uredile onako kako treba i redovno održavale sigurno bi se građani ustručavali da tu odlažu smeće.

Primera radi, nikome ne bi palo napamet da staru veš mašinu baci u gradski park.

Na kraju, odlaganje otpada je u današnje vreme ozbiljna i odgovorna aktivnost. Najpre zbog očuvanja životne sredine i prikupljanja vrednih sekundarnih sirovina. Na tome kod nas ova vlast gotovo ništa nije uradila. Selekcija otpada se i dalje radi onako kako su to još socijalisti uveli kada su bili na vlasti.

Nikakvih novina u međuvremenu nije bilo, a na edukaciji i stimulisanju građana ne radi se malo, ili skoro ništa“, stoji u saopštenju koje potpisuje medijski tim SP Dveri OO Gornji Milanovac.

*Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *