O Gradu

Gornji Milanovac je grad u centralnoj Srbiji, smešten u dolini reke Despotovice, između planina Rudnik na severu i Rajac na jugu. Ovaj grad je poznat po svojoj bogatoj istoriji, tradiciji i ljubaznim stanovnicima. Izgrađen na talasu patriotskog osećanja i srpskog preporoda, Gornji Milanovac je simbol srpskog identiteta i snage.

Istorija

Gornji Milanovac je osnovan 1853. godine po nalogu kneza Miloša Obrenovića, što ga čini jednim od prvih slobodnih srpskih gradova izgrađenih u modernom dobu. Grad je dobio ime po vojvodi Milanu Obrenoviću, ocu kneza Miloša. Kroz svoju istoriju, Gornji Milanovac je bio središte važnih događaja, uključujući Prvi i Drugi srpski ustanak, kao i oba svetska rata.

Prirodne lepote

Gornji Milanovac je okružen izuzetnom prirodom koja čini ovaj grad posebnim. Reka Despotovica teče kroz grad, dok se planine Rudnik i Rajac uzdižu sa obe strane, nudeći prelepe pejzaže i brojne mogućnosti za rekreaciju. Ovde možete uživati u planinarenju, šetnjama, biciklizmu, a zimi i u skijanju.

Kultura i tradicija

Gornji Milanovac je dom brojnim kulturnim manifestacijama. Jedna od najpoznatijih je Dragačevski sabor trubača koji se održava svake godine u avgustu. Sabor privlači hiljade posetilaca koji dolaze da uživaju u muzici, plesu i tradicionalnoj srpskoj kuhinji.

Grad je dom i brojnim spomenicima, uključujući crkvu Svetog Nikole, jednu od najstarijih crkava u Srbiji, kao i spomenik knezu Mihailu Obrenoviću. Tu je i kulturno-istorijski kompleks Takovo, mesto gde je knez Miloš 1815. godine podigao Drugi srpski ustanak.

Industrija

Grad je industrijski centar sa brojnim preduzećima, uključujući Metalac, jednog od najvećih proizvođača metalnih proizvoda u Srbiji. Osim toga, Gornji Milanovac je poznat po proizvodnji hrane, tekstila i nameštaja.


Istorija Gornjeg Milanovca