Kako odabrati pravi agregat za struju

Premier nikad brzi gm 600x130 1 343

Svakodnevni život je nezamisliv bez električne energije, koju koristimo od momenta kada se probudimo do momenta kada sklopimo oči. Ustajete, kuvate kafu, tuširate se, skidate mobilni telefon sa punjača. Stižete na posao, uključujete računar. U mikrotalasnoj podgrevate obrok. Vršite kartična plaćanja u prodavnicama, koje vam sve usluge obezbeđuju zahvaljujući struji.

Bazičan primer, ali dovoljan da shvatite da sve sfere života i rada pokreće upravo struja, koju često podrazumevamo i pretpostavaljamo da će nam uvek biti dostupna.

Međutim, napajanje električnom energijom može biti prekinuto usled niza razloga, kao što su radovi na mreži usled kvarova, vremenske nepogode ili nestašica električne energije, koja se priprema za predstojeću zimu 2022/23. 

Ako struja nestane na sat vremena u vaše slobodno vreme, iskusićete blagu neprijatnost. Ako restrikcije traju više sati posledice bi mogle da budu ozbiljne, kako po privatne korisnike, još više po poslovne. Preduzeća bi mogla da pretrpe značajne finansijske gubitke, a zdravstvene institucije bi mogle da se suoče i sa gubicima ljudskih života. 

Kako biste osigurali da imate električnu energiju uvek kada vam je potrebna agregati za struju su jedino dostupno rešenje. U nastavku ćete saznati šta su agregati, kako rade, koje vrste postoje i koja je odgovarajuća za vaše potrebe za električnom energijom.

Šta su agregati za struju?

Agregati za struju su samostalne mašine koje obezbeđuju električnu energiju kada struja iz lokalne mreže nije dostupna. Industrijski agregati se često koriste za snabdevanje rezervnim napajanjem za objekte, preduzeća ili domove tokom nestanka struje, ali se takođe mogu koristiti kao primarni izvor energije u oblastima gde je lokalna električna mreža nedostupna ili je teško dostupna, kao što su rudarske i poljoprivredne operacije.

Moguće je kupiti agregat za struju za skoro svaku potrebu. Neki agregati su mali, prenosivi uređaji koji se koriste za kampovanje ili hobije da obezbede male količine energije za samo nekoliko uređaja. Druge su trajne instalacije koje mogu napajati električnom energijom celu kuću. Industrijski agregati su još moćniji, sposobni da održe punu snagu u proizvodnim pogonima, bolnicama i kancelarijskim kompleksima.

Koje vrste agregata za struju postoje?

Agregati za struju mogu raditi na benzinski, dizel, solarni ili gasni pogon:

– Benzinski agregati za struju su najprodavanija vrsta agregata. Kao što sam naziv kaže, rade na benzin koji pretvaraju u električnu energiju. Pouzdani su i stabilni. Manjih su dimenzija i težine, te im možete menjati mesto: možete ih koristiti za snabdevanje strujom u domaćinstvu ili na kampovanju (na otvorenom). Benzinskim agregatima možete napajati sve uređaje u domaćinstvu. Za razliku od većine drugih agregata, benzinski toliko tiho rade da se nazivaju i bešumni agregat za struju. Imaju nisku do umerenu emisiju, te stoga rade uvek na otvorenom.

– Dizel agregati su pogodniji za industrijsku primenu ili primenu kao jedini izvor napajanja strujom. Veoma su izdržljivi i pouzdani, ali su i većih dimenzija i težine, te ih nije lako premeštati s jednog mesta na drugo. Emituju visok nivo buke i štetnih gasova prilikom rada, te stoga nisu pogodni za urbana okruženja.

– Gasni agregati rade na prirodni gas. Snažni su, pouzdani i efikasni, ali u slučaju nestanka gasa i oni prestaju sa radom.

– Solarni agregati pretvaraju sunčevu energiju u električnu. Ispunjavaju ekološke standarde, ali prilično su skupi i stoga su najređe zastupljeni u upotrebi.

Koja je cena agregata za struju?

Jedno od najčešće postavljenih pitanja vezanih za ove uređaje je „agregati za struju cena„. Cena agregata se razlikuje zavisno od modela, izvora napajanja koji koristi i jačine. Obzirom da su u upotrebi najzastupljeniji dizel i benzinski agregati, imajte na umu da su dizel opcije znatno skuplje. Ako tražite rešenje za napajanje vašeg domaćinstva električnom energijom, benzinski agregati za struju su najbolje i najpovoljnije rešenje.

Kako agregati funkcionišu?

Agregati zapravo ne stvaraju električnu energiju. Umesto toga, oni pretvaraju mehaničku ili hemijsku energiju u električnu energiju. Oni to rade tako što hvataju snagu kretanja i pretvaraju je u električnu energiju prisiljavanjem elektrona iz spoljašnjeg izvora kroz električno kolo. Agregat je u suštini električni motor koji radi obrnuto.

Neki električni generatori, kao što su oni na hidroelektrani Đerdap, na primer, ogromni su i daju ogromne količine energije prenosom snage stvorene vodom koja pretvara turbine u električnu energiju. Stambeni i komercijalni generatori su, međutim, mnogo manji i oslanjaju se na tradicionalnije izvore goriva kao što su dizel, benzin ili gas da bi stvorili mehaničku snagu koja se zatim može prisiliti u kolo i indukovati električnu struju.

Jednom kada se uspostavi električna struja, ona se usmerava kroz bakarne žice za napajanje spoljnih mašina, uređaja ili čitavih električnih sistema.

Moderni agregati se mogu pripisati principu elektromagnetne indukcije Majkla Faradaja. Faradej je otkrio da kada se provodnik kreće u magnetnom polju, električna naelektrisanja mogu da se stvore i usmere da stvore protok struje. U svom najosnovnijem smislu, agregat nije ništa drugo do elektromagnet – pokretna žica u blizini magneta koja usmerava tok električne energije.

Mislite na vreme – nabavite vaš agregat za struju još danas.

PR TEKST

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima