Kabasti otpad pored kontejnera

JKP: „Kabastom otpadu nije mesto pored kontejnera, odlaganje na deponiju je besplatno“

Premier nikad brzi gm 600x130 1 38

Javno Komunalno preduzeće Gornji Milanovac u tekućoj godini ustanovilo je da građani u značajno učestalijoj meri nego ranije odlažu kabasti otpad pored kontejnera za smeće koji nisu namenjeni za takvu vrstu stvari.

Stari nameštaj, stolarija, delovi vozila, zastarela bela tehnika i drugi predmeti velikog gabarita, sve su češći prizor na mestima kod običnih metalnih kontejnera za dnevno iznošenje smeća i onih plastičnih, uglavnom namenskih za selektivno odlaganje materijala.

Ovo nisu lokacije za kabasti otpad, podsećaju u JKP, već za to postoje drugačiji putevi i načini odlaganja, koji su stanovnicima opštine obezbeđeni. Osim toga, kako ističu, pomenuta nesavesna navika uzrokuje niz problema pri redovnom odnošenju smeća i negativne posledice po okolinu i bezbednost.

Viber image 2022 10 20 09 07 23 774 1024x768 1

– Prvo, naše ekipe teže prilaze kontejnerima za planska dnevna pražnjenja, što dovodi do zastoja i sporijeg obavljanja posla, – rekao je za GMInfo rukovodilac komunalnog sektora u JKP, Milenko Jevtić. – Drugo, ekološka slika grada se kvari. Ne moramo podsećati kako izgledaju pojedini delovi u samom centru i okolnim ulicama kada sugrađani naiđu na gomile sa krevetima, prozorima, delovima vozila, kesama sa pokvarenim kućnim aparatima. Sve je više takvih slučajeva. Mi zaista ne možemo da razumemo zašto, kada odavno postoje adekvatna rešenja za odlaganje kabastog otpada i svi to znaju.

Jevtić dodaje da ne treba, kao treći negativan efekat ove pojave, zaboraviti ni kako to utiče na radnike koji odnose smeće.

Kabasti otpad pored kontejnera 02 1024x683 1

– Ljudi, koji svakodnevno prazne naše kante i kontejnere, koje često uzimamo zdravo za gotovo i ne vidimo, a obavljaju veoma složen i težak zadatak u vrlo specifičnim uslovima, zatrpavanje kontejnera nepropisnim odlaganjem doživljavaju kao neku vrstu uvrede i nepoštovanja. Moram reći da su u pravu. Kada dovezete nameštaj, izbacite ga praktično na ulicu i blokirate posude koje oni moraju da prazne, okrenete se i odete, mislite da ste rešili ste svoj problem. Ali ostavljate problem svima drugima. Naši radnici, recimo, taj nemar teško prihvataju. Ne smemo tako da se odnosimo prema ljudima koji rade ono što većina nas ne bi i bez kojih bismo bili zatrpani sopstvenim smećem. Moramo na to da podsetimo ponekad.

Kabastom otpadu je, kako ističu u JKP, mesto direktno na deponiji Vujan, ili u posebnim većim kontejnerima, koji se raspoređuju u gradskim i seoskim celinama tokom perioda kada se kabasti otpad utovara i odmah odvozi.

Milenko j jkp 1024x577 1
Milenko jevtić, rukovodilac komunalnog sektora jkp g. Milanovac

– Ako neko može da doveze materijal posle renoviranja kuće ili zamene nameštaja, ovde recimo u Železničku, u centar grada, i sve to istovari usred bela dana, okrene se i ode, može valjda isto da uradi na deponiji, koja nije mnogo udaljena za vožnju? Odlaganje kabastog otpada na deponiji Vujan je za fizička lica oduvek bilo besplatno, nema nikakvog dodatnog troška, niti je potrebno da se građani voze gore na samu deponiju. Dovoljno je da se jave u Mlakovcu na ulazni terminal, tu su četiri velika kontejnera koja mogu da koriste za pretovar. Mi ih kasnije vozimo dalje. Apelujem na građane da koriste tu mogućnost, ne da stvaraju deponije pored kontejnera koji nisu za tu vrstu smeća, – poručio je Jevtić.

Posebno odvoženje kabastog otpada, koje obavlja JKP sa mesta gde on nastane, obavlja se sezonski, obično tokom oktobra i novembra. Međutim, daleko praktičnija opcija bez čekanja, posebno za sugrađane koji nemaju mogućnost da svojim vozilom prevezu kabasti otpad na deponiju, JKP pruža tu uslugu dolaskom po pozivu i dogovoru na lokaciju, takođe bez naknade.

Kabasti otpad pored kontejnera 04 1024x683 1

Sva privatna vozila, koja su uočena da istovaraju kabasti otpad na nepropisan način u gradskoj i seoskoj zoni su gornjomilanovačkih registarskih oznaka, osim u rubnim delovima opštine uz magistralu, gde su „gosti“ neretko i Čačani.

Inače, što može biti indikativna zanimljivost, količina ukupnog smeća u opštini Gornji Milanovac, ne samo kabastog, koja prođe kroz posude i namenska vozila JKP-a, takođe raste. Prema njihovim godišnjim izveštajima, u 2019. odvezeno je i deponovano 13.000 tona; godinu dana kasnije 14.000, u 2021. godini 15.000t, dok se do kraja ove godine očekuje da tonaža dostigne 16.000.

Ovakav trend je i direktor JKP-a, Ivan Lazić ocenio kao ubrzan. On je na poslednjoj sednici Skupštine opštine, informišući odbornike o tome, rekao da za povećanje količne otpada u Milanovcu vidi dva uzroka: povećanje ekonomskog standarda stanovništva, koje menja stare stvari za nove i ulaže u renoviranje objekara, ali i povećanje same naseljenosti opštine, naročito na seoskom području, uzrokovane mikro migracijama tokom i posle korona krize.

Kabasti otpad pored kontejnera 03 1024x683 1

Najveće dugoročne posledice, nesavesno odlaganje kabastog otpada ostavlja, kako naglašavaju u JKP, na proces selektivnog odlaganja. Blokiraju se posebni kontejneri za staklo, papir i plastiku, čime se građani, koji žele da odlažu razvrstan otpad, sprečavaju u tome, a mladi demotivišu. Projekat primarne selekcije otpada, koji JKP sprovodi godinama, značajno se usporava ili čak u pojedinim segmentima obesmišljava navedenim negativnim primerima.

Iz lokalne samouprave, a na osnovu Odluke o komunalnim delatnostima, nedavno su upućena i obećanja da će se nepropisno odlaganje otpada, stvaranje i obnavljanje divljih deponija, kao i nepravilno iznošenje kabastog otpada, beležiti video-nadzornim kamerama uz strožiju kaznenu politiku prema uočenim počiniocima.

GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *