Img 8882 1

U manastiru Vraćevšnica otvoren Muzej igumanije Ane i Sretena Adžića

Premier nikad brzi gm 600x130 1 285

Lomljenjem slavskog kolača i Svetom liturgijom, koju je služio Njegovo preosveštenstvo Episkop žički Gospodin Justin, manastir Vraćevšnica obeležio je svoju slavu, Đurđic.

Img 8899 1
Foto: kabinet predsenika opštine gornji milanovac

Po pročitanom Svetom Jevanđelju prisutnima se prigodnom besedom obratio Episkop Justin koji je govorio o Svetom velikomučeniku Georgiju i hrišćanskim vrlinama kao što su trpljenje i ljubav.

Img 8946 1
Foto: kabinet predsenika opštine gornji milanovac

Nakon službe upriličen je kulturno-umetnički program u kome su gosti uživali, a prisutnima se obratio i predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević.

Img 8910 1
Foto: kabinet predsenika opštine gornji milanovac

Opština Gornji Milanovac jako blisko sarađuje sa Srpskom pravoslavnom crkvom jer je obaveza nas, kao nosioca izvršne vlasti, da čuvamo i veru i tradiciju. A u ovim smutnim vremenima kao što su današnja, vera je nešto što nas sve zajeno okuplja i sabira na jedno mesto. Bez vere ne bi bilo ni Srba ni Srbije. Zahvaljujem se Vladici što uvek nađe vremena da poseti Gornji Milanovac i sav verujući narod u njemu, a sestrinstvu Manastira želim srećnu slavu – rekao je Kovačević.

Img 8944 1
Foto: kabinet predsenika opštine gornji milanovac

Današnji dan bio je posvećen i mati Ani Adžić, igumaniji manastira Vraćevšnica od 1949. do 1975. godine, u čiju je čast zvanično otvoren Muzej igumanije Ane i Sretena Adžića.

Img 8927 1
Foto: kabinet predsenika opštine gornji milanovac

U spomen-sobi mati Ane i njenog oca Sretena Adžića, jednog od najznačajnijih srpskih pedagoga, izloženi su njihovi lični predmeti, deo mnogobrojne prepiske, fotografije i građa, kao i izložbeni panoi koje je Muzej rudničko-takovskog kraja posvetio jednoj od najvećih duhovnih ličnosti rudničko-takovskog kraja.

izvor: Kabinet predsednika opštine Gonji Milanovac

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *