Doktor vlade milovanovic 1

Doktor Milovanović: Povećan broj obolelih od respiratornih infekcija

Premier nikad brzi gm 600x130 1 215

Epidemiološka situacija kod mlađe populacije, u našem gradu, nije zabrinjavajuća. Mada, poslednjih nedelja povećan je broj dece sa respiratornim infekcijama, saznajemo od načelnika Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine doktora Vladimira Milovanovića.

– Kod nas u dispanzeru za decu trenutno su malo veće gužve nego što je uobičajeno. Deca se uglavnom javaljaju zbog povišene telesne temperature, kašlja, curenja iz nosa… Manji broj dece dolazi zbog gastrointestinalnih tegoba tj. dijareje, povraćanja i bolova u stomaku. 

Decje bolnica dispanzer pedijatrija 1
Foto:

Prema njegovim rečima ovaj period godine je karakterističan za respiratorne virusne infekcije, tako da lekari na pedijatriji nisu iznenađeni povećanim brojem pacijenata koji im se obraća.

– Poslednjih dana povećan je broj dece sa streptokoknim infekcijama grla tj. gnojavom anginom. Uglavnom nam se javljaju sa visokom telesnom temperaturom, bolovima u grlu, otežanim gutanjem. Jedan broj dece ne odreaguje na peroralnu terapiju tj. lečenje antibioticima, dok je poslednjih nedelju dana povećan broj dece na parenteralnoj terapiji penicilinom – kaže Milovanović.

Bolnica kartoteka 3 1
Foto: v. P.

On ističe da trenutno najčešće oboljevaju deca predškolskog uzrasta.

– Trenuto, kod nas u dispanzeru, dnevno na pregledu bude od 300 do 350 dece. I na kraju da napomenem da je 1. novembra pedijatrijska kovid ambulanta prestala sa radom, tako da decu testiramo samo po indikacijama. Ukoliko pedijatar proceni da je dete potrebno testirati tj. da je suspektno na covid virus. Inače, covid pozitivne dece u novembru gotovo da nema – zaključio je načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu žena, dece i omladine doktora Vladimira Milovanovića.

V. Popović,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *