Putokazi qr kod to gm

QR kodovi za turističke lokacije – Zanimljiva šetnja Rudnikom, a uskoro Savincem i Ljutovnicom

Premier nikad brzi gm 600x130 1 65

QR kodovi pričaju priče gostima

Najznačajnije staze na Rudniku dobile su QR kodove. Naime, Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac postavila je na planini Rudnik, pre godinu dana, putokaze upotpunjene QR kodom. Tako sada Rudnik svoje priča priče i pomoću moderne tehnologije.

Ovih dana milanovačka Turistička organizacija u saradnji sa planinarima PD Gornji Milanovac postavlja ista takva obeležja na delu od crkve na Savincu do crkve brvnare u Ljutovnici.

Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac na taj način turistima želi da približi Rudnik, Savinac i Ljutovnicu i da ih jednim klikom na pametnom uređaju obavesti o svim detaljima određene lokakcije na kojoj se nalaze.

Nevena obradovic 1
Nevana obradović, direktorka to opštine gornji milanovac, foto; v. P.

– Skeniranjem koda turisti mogu na svom mobilnom telefonu da pročitaju najvažnije informacije o lokalitetima na kojima se nalaze.  Pre godinu dana postavljene su prve turističke oznake sa QR kodovima na planini Rudnik. Pokazalo se da je to jedna dobra priča i da na taj način možemo da privučemo turiste koji su za aktivniji turizam i boravak u prirodi – kaže Nevena Obradović, direktorka TO opštine Gornji Milanovac.

Vlasnici pametnih telefona i tableta sada mogu očitati QR kodove kojima su putokazi označeni i dobiti više informacija o njima na srpskom i engleskom jeziku.

Nevena obradovic 2
Foto:

–  Sada završavamo realizaciju drugog pilot projekta koji obuhvata turističke i planinarske oznake od ljutovničke do savinačke crkve. Oba projekta, Rudnik i Savinac-Ljutovnica, finansira Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac. Planiramo da uradimo jedan širi projekat u kojem će biti desetak lokacija na teritoriji cele opštine. To ćemo raditi sa Planinarskim savezom  Srbije. Cilj je da u naredne četiri godine obeležimo tih 10 velikih krucijalnih planinarskih staza. Između ostalog, mi imamo 95 registrovanih domaćinstava koja se bave turizmom, i nameravamo da staze koje prolaze, pored nekih njih, budu obeležene na taj način. Tako će turisti moći da dobiju informacije gde mogu da spavaju ili ručaju tj. da im taj boravak u prirodi bude siguran i bezbedan, a u isto vreme i edukativan – ocenjuje Obradović.

Prema njenim rečima Turistička organizacija opštine Gornji Milanovac namerava da se ovakvim obeležavanjem staza i lokaliteta nađe na sajtu evropskih putokaza i pešačkih staza.

 

V. Popović,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *