Milunka 9

Predstava LEGION D’ HONNEUR (Legija časti) u četvrtak

Premier nikad brzi gm 600x130 1 226

Drama LEGION D’ HONNEUR (LEGIJA ČASTI) Bratislava Brace Petkovića, srpskog reditelja i dramskog pisca koju je na scenu postavio Branko Knežević, reditelj biće izvedena 1. i 8. decembra 2022. godine u 20 sati na maloj sceni Milanovačkog pozorišta.

Milunka 8
Foto: v. P.

Predstava LEGION D’ HONNEUR (LEGIJA ČASTI) priča deo životne istine naše Jovanke Orleanke. Milunka Savić proslavljeni bombaš Srpske vojske u oslobodilačkim ratovima, nosilac najviših odlikovanja za hrabrost Srpske i savezničke vojske, svojom sudbinom opominje, gorko i jetko, da je zaborav sramota, ali i hrabri i čini ponosnim one koji najpre postiđeni, a potom kao preobraćeni vide snagu i lepotu naroda kojem pripadaju.

Milunka 7
Foto: v. P.

Milunka ne živi izvan sveta i doba, a taj svet i doba je suma strašnih sudbinskih događaja, u kojem su svi u pravu, istovremeno i dobitnici i gubitnici.

Da li je Blagoje žrtva ili krivac?

Milunka 6
Foto: v. P.

Zamerate li Tanasku marljivost i gorljivost u služenju dužnosti? Ne čini li vam se sve to kao deo Srpske tradicije, svi su u pravu, Srbija plače i zaboravlja svoje Milunke Savić?

Milunka 5
Foto: v. P.

Da li jalovost naknadne pameti umanjuje sve što se dogodilo i čini sećanje manje više suvišnim? To pitanje svako sa sobom mora da ponese kao malo vrednosno pismo adresirano na primaoca.

Milunka 4
Foto: v. P.
Milunka 2
Foto: v. P.

Ponešto od odgovora, nadamo se, naći ćete vireći kroz podrumski prozor, makar i na kratko, jednog prepodneva 27. maja 1955. godine. (Iz beležnice Bratislava Petkovića )

Milunka 1
Foto: v. P.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *