Vrncani dveri

Dveri GM: Selo Vrnčani i „Miloš Veliki“

Premier nikad brzi gm 600x130 1 288

„Delegacija Dveri posetila je na poziv meštana selo Vrnčani udaljeno 10km od grada, na regionalnom putu za Ljig. Prema popisu iz 2011. godine bilo je 330 stanovnika, šta li će pokazati skoro završeni popis? U ratovima od 1912. do 1918. godine dalo je 173 ratnika,
a 1948. godine imalo je 864 stanovnika, kaže se u saopštenju SP Dveri OO Gornji Milanovac koje prenosimo u celosti.

Pre desetak godina u selo su došli državni službenici i ponudili meštanima lepu cenu za kvadratni metar dedovine. Nije se pitalo da li je šuma, pašnjak ili njiva, da li je zaparloženo ili kultivisano poljoprivredno zemljište. Sve je koštalo 150 dinara po kvadratnom metru.

Kuće, štale, pomoćne zgrade, ambari, šupe, drvljanici, radionice, garaže, tremovi, mlekari… sve je otišlo. Obećali su im sve i svašta. Da će im omogućiti da kupe mnogo bolje parcele da izgrade nove kuće, da imaju kompletnu infrastrukturu: prilazne puteve, ulice, vodu i struju. To su obećali, a šta su uradili?

Auto-put „Miloš Veliki“ podelio je selo na dva dela. Jedna trećina je ostala pre auto-puta, sa desne strane gledano prema Beogradu. To je onaj deo gde je nekada bila prodavnica, ista je zatvorena jer je ostala na starom putu za Ljig, a njega više nema.

Potom ide nadvožnjak preko auto-puta. Kažu meštani da je po prvobitnom projektu ovaj nadvožnjak trebalo da ima drugačiji položaj i smer, ali je to naknadno promenjeno. A tako nam je i izgledalo na licu mesta.

Dve trećine sela, zadruga, otkupno mesto, dom i osnovna škola su sa druge strane auto-puta. Prvo su hteli da odmah nakon nadvožnjaka naprave odvajanje za Vrnčane. Međutim od te ideje se brzo odustalo, jer se pojavilo klizište i podzemne vode. Nekada su tu bili bunari. Još uvek se lepo vidi gde su branici postavljeni.

Tu na brdu se nalazi kuća Kasapovića i odmah pored nje nekadašnje zadruga i otkupno mesto. Sada na njima stoji upozorenje da nije bezbedno boraviti zbog klizišta. Čitavo brdo je potencijalno klizište. Šta će biti kada krene?

Pedesetak metara prema Boljkovcima, u desnoj krivini bez ikakvog saobraćajnog znaka ili putokaza, postoji skretanje levo. Bukvalno pod uglom od 170 stepeni uzbrdo skreće se prema Vrnčanima, onom što bi trebalo da bude veći deo ovog sela.

U desnoj krivina sa glavnog puta treba skrenuti levo, veoma teško iz prvog pokušaja i putničkim automobilom, a kamo li traktorom sa prikolicom ili kamionom.

Img 20221119 144830
Foto: dveri gm

Kada se nastavi tim putem uzbrdo nailazi se na dve dvostruke krivine. To je donekle u redu jer treba usporiti vozila koja idu nizbrdo.

Međutim problem je što se u tim krivinama zadržavala voda, ili se iz nekog drugo razloga tu pojavile ogromne rupe celom širinom puta koje je nemoguće obići. Kažu meštani da je zimi, kada napada sneg i ujutru poledi, nemoguće spustiti se do glavnog puta.

Viber slika 2022 11 24 14 27 36 197JP za izgradnju opštine je polovinom novembra meseca izvodilo neke radove, ali su na kraju samo šljunkom i rizlom popunili rupe i neravnine na toj deonici.

Meštanima koji su morali da se presele u gornji deo sela, na putu za Gornji Milanovac, pojavio se problem vodosnabdevanja. Koridori su imali ugovornu obavezu da im reše ovaj problem.

U tom delu sela postojala je gradska voda, odnosno bio je priključen na bazen u Gornjim Banjanima, starosedeoci ovog kraja su svojim sredstvima učestvovali u izgradnji ovog vodovoda.

Koridori su angažovali JKP da izvrši priključenje i da postavi vodomere. Sve je to urađeno, tri meseca su im uredno stizali računi. A onda su ih priveli u policijsku stanicu da daju izjave u vezi ovog priključenja. Nisu ih ni za šta okrivili, ali od tada im iz JKP-a ne čitaju vodomere i ne šalju račune. Vodu im nisu isključili. To traje već pet godina. Ljudi se opravdano plaše da će im neko nekada ispostaviti račune sa ogromnim kamatama. Više puta su se obraćali JKP-u. Dobili su odgovor da navodno nisu u sistemu i zato ne mogu da dobijaju račune. Stalno im obećavaju da će im biti rešeno…

Na sednici Narodne skupštine koja je održana 8. decembra u terminu za poslanička pitanja, Narodni poslanik Boško Obradović, šef poslaničke grupe Dveri – Patriotski blok, uputio je pitanje Ministarstvu za infrastrukturu i Ministarstvu pravde: Zašto vlasnicima nije isplaćena sva zemlja duž izgrađenih auto-puteva i onih koji su u izgradnji u opštinama Gornji Milanovac, Čačak, Kraljevo, Lučani, i to po pravičnoj ceni? Zašto se godinama odugovlače sudski procesi gde su vlasnici zatražili pravdu pred sudom? Zašto meštanima mnogih sela u ovim opštinama kojima je oduzeta najbolja zemlja nije omogućen lakši pristup do drugih njihovih njiva i zašto obradive površine nisu vraćene u prvobitno stanje a seljaci obeštećeni za štetu na usevima? Da li RGZ može da otvori šalter za prijavljivanje svih onih koji iz bilo kog razloga nisu u mogućnosti da to urade elektronskim putem,“ stoji u saopštenju koje potpisuje medijski tim SP Dveri OO Gornji Milanovac.

*Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *