Aco Ilić: ROC Rudnik nastavlja sa ambicioznim planovima i u 2023.

Premier nikad brzi gm 600x130 1 214

ROC Rudnik u 2023. godini nastavlja sa ambicioznim planovima. Prvenstveno pronalaženjem novih rudnih rezervi, ulaganjem u novu opremu i tehnologije, podizanje nivoa energetske efikasnosti i primene obnovljivih izvora energije, uštede i umanjenja emisije CO2 sa zaštitom životne sredine na prvom mestu. Zatim, povećanjem proizvodnje i prerade rude, povećanjem bezbednosti na radu, zapošljavanjem mladih i stručnih kadrova, obezbeđivanjem novih radnih mesta i stimulacijom lokalnog ekonomskog razvoja, saznajemo od Aca Ilića, generalnog direktora Rudnika i flotacije Rudnik.

Rudarcontango
Foto: contangorudnik. Co. Rs

Privredno društvo je dobitnik velikog broja nagrada i priznanja za uspešno poslovanje, izvanredan doprinos i postignute rezultate u razvoju i unapređenju privrede, bezbednost i zdravlje na radu i društveno odgovorno poslovanje.

Ove, 2022. godine obeležili smo 70 godina modernog rudarenja a u novembru 2022.godine Privredna komora Srbije dodelila nam je priznanje za postignute rezultate i dobitnici smo zlatne “Zlatne plakete“ povodom 70 godina postojanja. U toku ove godine masa za platu je povećana za 9.000.000,00 dinara, odnosno za 11 odsto. U narednoj godini planirano je zapošljavanje novih radnika – pojašnjava direktor Ilić.

Prema njegovim rečima investicije u 2022. godini bile su:

1. Ulaganja u osnovna sredstva (oprema i zemljište) 42.019,167,00 rsd.

2. Investicije u istražno-pripremne radove 105.173.472,00 rsd.

3. Investicije u geološka istraživanja 147.714.000,00 rsd 

319674545 2268101313369236 3928045972467601369 n 1
Aco ilić, direktor roc rudnik, foto:

Prema njegovim rečima osam je potpisanih aneksa o stipendiranju. Ilić navodi da je u 2022. godini dato preko četiri miliona dinara za stipendije.

U 2022. zaposleno je 36 radnika a penzionisano ih je njih jedanaest, dok je za donacije i sponzorstva do sada izdvojeno oko 1.000.000,00 dinara.

– U privrednom društvu primenjeni su međunarodni standardi iz oblasti IMS-a i društveno odgovornog poslovanja. U toku 2022. godine je izvršena resertifikacija sva tri sistema za kvalitet, bezbednost i zdravlje na radu i zaštitu životne sredine. Sistem upravljanja društvenom odgovornošću resertifikovan je takođe 2022. godine bez neusaglašenosti – kazao je direktor ROC Rudnik, Aco Ilić.

Rocrudnikgminfo e1637179415723
Foto:

Upravljanje otpadom – Kao privredno društvo koje poslovanje usklađuje sa standardima društveno odgovornog poslovanja i zaštite životne sredine na prvom mestu svaki dan usmeravamo naše poslovanje ka dodatnim unapređenjima.

– Na kraju prošle godine postavili smo cilj unapređenje postojećeg sistema upravljanja otpadom. Implementacija cilja je krenula od aprila ove godine i traje još uvek. Ispunjene su aktivnosti i mere koje su predviđene za ovu godinu a na kraju smo dobili pozitivan rezultat kako u finansijskom tako i u sistemskom delu. Novac koji je skupljen od uspostavljenja novog naprednog sistema upravljanja otpadom dat je u humanitarne donacije. U budućnosti će se sredstva od prikupljanja otpada isključivo koristiti za ove svrhe ili u svrhe ispunjenja nekih od ciljeva Ujedinih nacija i Agende 2030. odnosno ispunjenja nekih od definisanih ciljeva održivog razvoja – zaključuje Ilić.

Rudnikdoo3 e1575628978606
Foto: contangorudnik. Co. Rs

Ivan Komatina, direktor firme Contango doo Beograd, koja je vlasnik ROC Rudnika, kaže da je poslovanje preduzeća usmereno ka maksimalnom podizanju nivoa energetske efikasnosti i primenjivosti obnovljivih izvora energije gde god je to moguće, sa ciljem umanjenja emisije CO2 i svođenja dekarbonizacije na minimum.

Ivan komatina
Ivan Komatina, direktor Contango, foto:

Što se tiče rada na umanjenju CO2 otiska, tokom 2022. godine prošli smo kroz prvu fazu analize a u 2023. godini će se raditi proračuni i verifikacija. U cilju uštede potrošnje električne energije i primene sistema obnovljivih izvora energije uveliko se radi na nabavci i pripremama za implementaciju solarnih elektrana. Planirano je da do kraja 2023. godine imamo proizvodnju eleketrične energije iz obnovljivih izvora energije 1mW. Takođe u ovoj godini, u objektu upravne zgrade Flotacija, urađen je sistem radijatorskog grejanja, preko toplotnih pumpi „Split“: sistem vazduh-voda instalisane električne snage 10kW umesto sistema čistog električnog grejanja instalisane snage 43,2Kw za grejanje upravne zgrade i svlačionice za radnike. Projektovani nivo uštede je pet puta u korist toplotnih pumpi i potrošnje električne energije. Sukcesivno tokom godine radilo se i na zameni neekonomične rasvete sa LED rasvetom, energetske efikasnosti A+++. Strateški odgovorno poslovanje rudnika obezbedilo je efikasnost privrednog društva, njegov ugled i povećalo motivaciju i odanost. Misija zaposlenih je da rudnik očuvaju i predaju generacijama koje dolaze -kazao je Komatina i dodao da je većinski vlasnik preduzeća Contango britanska kompanija Mineco Limited, jedan od najvećih i najuspešnijih investitora u rudarstvu u Jugoistočnoj Evropi.

V. Popović,

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima