JKP i Kovačević: Rezultati merenja na novoj kotlarnici biće javno prezentovani

Premier nikad brzi gm 600x130 1 386

„Vizuelna procena nije merilo sastava i količine emisije gasova iz kotlarnice“, naglasio je danas Milenko Jevtović, rukovodilac JKP-a, izlažući odbornicima na sednici Skupštine opštine izveštaj o toku grejne sezone u Milanovcu.

On je dodao da građani nemaju razloga za zabrinutost, pošto beli dim iz nove kotlarnice daljinskog grejanja na bionasu i gas, koji se danima uočava, a snimci toga kruže društvenim mrežama, nije ništa drugo do vodena para koja je rezultat tekućih toplih proba kotlova i testova sistema. Emisija štetnih gasova iz drvne sečke i gasa je zanemarljiva iz modernih postrojenja i ne prelazi zakonom dozvoljene parametre, ali će vlasnik toplane svakako biti dužan da dostavi JKP-u tačne rezultate merenja kada se testovi završe, poručuju iz JKP-a. To bi trebalo da se desi odmah po Novoj godini.

Predsednik opštine, Dejan Kovačević je dodao da će rezultati tih merenja biti javno prezentovani građanima; a na pitanje GMInfa ima li nova kotlarnica upotrebnu dozvolu, odgovorio je potvrdno. On je istakao da se cena grejanja prema građanima posle prelaska na nove energente neće menjati. Iako je predviđeno pojeftinjenje nakon izbacivanja mazuta iz igre, aktuelni tržišni skokovi cena ostalih energetskih troškova uslovljavaju da iznosi na računima ostanu kakvi su do sada bili. „Važno je da smo smanjili zagađenje vazduha, zbog čega smo, na kraju krajeva, i gradili ovu kotlarnicu,“ zaključio je Kovačević.

M.Mijatović/GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima