Lazić: Voda sa izvorišta „Vukašinovića vrelo“ neispravna za piće

Premier nikad brzi gm 600x130 1 299

Zavod za javno zdravlje Čačak, na osnovu analize ispravnosti vode sa seoskog vodovoda „Vukašinovića vrelo“ u Pranjanima, a sa kojeg se snabdeva i tamošnje obdanište, utvrdio je da se u vodi nalazi određeni broj bakterija zbog čega je trenutno zabranjena njena upotreba, saznajemo od Ivana Lazića, direktora JKP „Gornji Milanovac“.

Ivan lazic 2 1
Ivan lazić, foto:

Na osnovu te analize Opštinski štab za vanredne situacije doneo je Zaključak kojim se JKP „Gornji Milanovac“ obavezuje da cisternama snabdeva to područje vodom.

Direktor JKP „Gornji Milanovac“ ističe da je od petka svakog dana, u varošici Pranjani, cisterna pijaće vode.

– Prema našoj proceni oko stotinak potrošača je trenutno bez vode. S obzirom na to da u Pranjanima nema organizovan vovodovod, koji je pod ingerencijom JKP „Gornji Milanovac, ne mogu da kažem precizniji broj koji se snabdeva sa tog izvorišta.

Ivan lazic 4 1
Ivan lazić, foto:

On navodi da će cisterne milanovačkog JKP u Pranjane ići sve dok voda sa tog izvorišta ne bude prihvatljiva higijenski i bakteriološki.

Zavod za javno zdravlje Čačak je nadležan za kontrolu i ispitivanje ispravnosti vode, tako da su oni i utvrdili da ona nije ispravna za piće. Pretpostavljam da je usled velikih atmosferskih padavina došlo do zamućenja i da će ubrzo narednih dana biti u redu. Inače, kad god su u pitanju velike atmosferske vode tada dolazi do blagog zamućenja i javnog vodovoda. Međutim, tada se oni tretiraju adekvatnom hemijom i mogu se koristiti za upotrebu – kaže Lazić.

Ivan lazic 3 1
Ivan lazić, foto:

On ocenjuje da će se situacija sa vodom, u tom delu Pranjana, ubrzo biti stabilizovana.

Ova sadašnja situacija samo je ubrzala proces završetka idejnog rešenja snabdevanja vodom varošice Pranjani iz pravca Čačka. U narednom periodu očekujemo projektnu dokumentaciju Opštinske uprave za izgradnju tog vodovoda, ali sa čačanske strane. Nameravali smo da Pranjane snabdevamo vodom preko izvorišta koje mi imamo. Međutim, s obzirom na to da su ti troškovi izuzetno visoki, procenjeno je da je mnogo isplativije da voda za Pranjane pređe iz pravca Čačka – zaključio je Lazić.

V. Popović

 

 

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima