Metalac kao primer najbolje prakse – Panel “Industrija 4.0 – iz prakse za praksu”

Premier nikad brzi gm 600x130 1 186

“Industrija 4.0 – iz prakse za praksu” naslov je 36. panela koji će se, 25. januara, održati u Metalcu u prisustvi svih Metalčevih inženjera i menadžmenta i oko 40 gostiju iz Srbije i regiona – profesori i istraživači sa tehničkih fakulteta i instituta, zatim VTI-ja i fabrika namenske industrije, privredna komora, metalna industrija, obrazovne institucije.

Panel o Industriji 4.0 se sastoji iz dve glavne teme: Aditivna proizvodnja i elementi Industrije 4.0 u primeni u kompaniji Metalac, kao jednom od primera najbolje prakse. Naime, kompanija Metalac već više godina realizuje projekat digitalizacije u svojoj sredini, koji predstavlja infrastrukturu Industrije 4.0 u praksi.

Aditivna proizvodnja obuhvata proizvodne tehnologije koje omogućavaju izradu trodimenzionalnih objekata na osnovu 3D modela u digitalnom formatu. U isto vreme, na jednoj mašini se može izraditi više proizvoda potpuno različite geometrije. Takođe, odlikuje ih i veliki izbor materijala od kojih se mogu izraditi delovi, kao što su: plastika, sintetički materijali, keramika, kompozitni materijali, a u poslednje vreme i metali. Nekada su se aditivne tehnologije koristile samo za prototipove, a danas su aktivno uključene u proizvodnju, naročito u slučajevima malih serija.

Na ovom Panelu biće razmatrana izrada metalnih proizvoda ovom tehnologijom. Kod metalnih proizvoda ona je tek u razvoju, ali predstavlja tehnologiju budućnosti u proizvodnji i izazov za industrijsku primenu i u kompaniji Metalac.

Industrija 4.0 je postala globalni međunarodni Projekat

Industrija 4.0 je postala globalni međunarodni Projekat, započet 2011. godine, kao Program naučno-tehnološkog razvoja nemačke industrije pod ovim nazivom. Dilema da li je reč o četvrtoj industrijskoj revoluciji, ili pak o evoliciji primene računara u proizvodnji ima jednostavan odgovor – uvesti inteligentnu proizvodnju u industriju.

Danas više od 45 industrijski najrazvijenijih zemalja u svetu imaju svoje nacionalne programe za Industriju 4.0, a Srbija je svoj nacionalni Program usvojila 2019. godine, pod nazivom: Digitalna Platrforma za Industriju 4.0 u Srbiji. Mašinski fakultet u Beogradu je od 2016. godine pokrenuo i do sada održao više konferencija na ovu temu. Partneri na projektu su sve značajne naučne i obrazovne ustanove, institucije i organizacije.

Na temu Industrija 4.0 – Devet stubova

Na temu Industrija 4.0 – Devet stubova na kojima se model zasniva govoriće predstavnici Mašinskog fakulteta: prof. dr Vidosav Majstorović, prof. dr Radivoje Mitrović i prof. dr Žarko Mišković.

Nakon uvodnog predavanja, u nastavku panela govoriće se o Aditivnoj proizvodnji mašinskih i metalnih delova, kao i Aditivnoj proizvodnji velikih dimenzija, a prisutnima će se obratiti Svetozar Kolesar (3D republika) i Amir Šećerkadić (IZIT).

Iz DunavNET-a dolazi prof. dr Srđan Krčo koji će govoriti na temu ’’Na putu ka digitalnoj sarmi – prvi korak šerpa’’. Vojin Vukadinović i Jovan Živković iz Kompanije Metalac govoriće o modelu Industrije 4.0 u Metalcu. Iz iSDB-a, na temu Lojalnost 4.0 prisutnima će se obratiti Aleksa Dmitrović.

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima