Modernizacija milanovačke pijace – neophodno više od pola miliona eura

Premier nikad brzi gm 600x130 1 28

Za potpuno preuređenje milanovačke zelene pijace u prodajni kompleks pokrivenog tipa po idejnom rešenju „Urbanprojekta“ iz juna 2021. godine (na slikama), potrebno je prema tadašnjim procenama investicione vrednosti 65 miliona i 132 hiljade dinara (nešto više od pola miliona eura).

Taj novac, kako je rekao Ivan Lazić, direktor Javnog komunalnog preduzeća, koje gazduje pijacama, tek bi trebalo da bude opredeljen, samo je pitanje iz kojih izvora.

04 1024x238 1
Nacrt nove pijace, urbanprojekt, foto gminfo

– Ja bih voleo da to bude sutra, ili da je bilo juče,  ističe Lazić. – Ali kod većih ulaganja, moramo da imamo ravnotežu, šta finansiramo iz lokalnog budžeta, a za šta bi bilo bolje da dobijemo novac s republičkog nivoa. Broj projekata koji se realizuje, ili uskoro počinje, ne može da se plati samo od novca iz budžeta opštine. Na primer, uređenje Despotovice sa šetalištem, nove kanalizacione pravce, rekonstrukcija prečistača u Mlakovcu, finansiraće nam republika, ali zatvoreni bazen Milanovac radi sopstvenim sredstvima, što je ogroman novac za nas. To su bili prioriteti. Ovih pola miliona eura za pijacu valjalo bi da obezbedimo opet iz nekih drugih izvora i na tome se radi. Čim budemo imali način finansiranja, brzo bismo imali i ovaj moderan obejkat, – pojasnio je Lazić.

05 1024x270 1
Nacrt nove pijace, urbanprojekt, foto gminfo

Prema projektu, nova gradska pijaca na starom mestu bila bi pod pokrivkom od trapeznog lima sa poljima od pleksiglasa. Raspolagala bi sa 4 lokala od 42m²  i 40 lokala od 15m², imala bi ukupno 168 tezgi za različite prodajne namene i kolski prolaz koji spaja dve ulice.

06 1 1024x551 1
Nacrt nove pijace, urbanprojekt, foto gminfo

Za uređenje čitavog dela grada između bolnice i autobuske stanice, koji nije u potpunosti estetski i funkcionalno prihvatljiv za jedno gradsko jezgro, pored donjeg dela Vuka Karadžića, pretvorenog u bulevar krajem 2020. godine, predviđeno je: podizanje stambenog kompleksa od Ulice heroja Draževića do kafea Vir, zatim nov objekat pijace, uređenje leve strane Miloša Velikog do autobuske stanice sa promenom funkcije zgrade Vatrogasnog doma i njegovo izmeštanje.

M.Mijatović/GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima