Miketić: Hitno preći na gas ili organizujemo proteste – nova toplana pogoršala zagađenje vazduha za 20 procenata u Milanovcu

Premier nikad brzi gm 600x130 1 114

Mogućnost da će u Gornjem Milanovcu doći do aktivnog okupljanja građana, javnih akcija i protesta zbog pogoršanja kvaliteta vazduha za koje mnogi uzrok prepoznaju u dimu iz nove kotlarnice na biomasu i gas, bila je neformalno prisutna u diskusijama i predlozima na društvenim mrežama, ali za GMInfo danas je poslanik Đorđe Miketić potvrdio da će protesti svakako uslediti ukoliko, kako je rekao, „opština ne zaustavi ovu trovačnicu“ i iskoristi mogućnost rada na gas dok se sve ne upodobi zakonu.

Miketić, Milanovčanin i poslanik stranke „Zajedno“, pojašnjava, osim ostalog, da se ovim povodom do sada javno i oragnizovano nije reagovalo jer je bilo potrebno vreme da se prikupe relevantni podaci bez kojih bi vladajuće strukture samo nastavile da relativizuju ono što je građanima očigledno i što osećaju kao zagađanje.

– Nigde u Evropi toplane na biomasu ne ispuštaju nikakav dim i garež. Tako mora raditi i naša toplana, – poručio je Miketić i postavio niz pitanja kojima se dovodi u sumnju ispravnost celog koncepta kotlarnice na gas i biomasu na način kako je za sada uspostavljen u Milanovcu.

Viber image 2023 01 25 09 59 28 865

Viber image 2023 01 25 09 59 35 133

– U Gornjem Milanovcu vazduh je nepodnošljiv, a sva merenja pokazuju da je nikad gori i da je veoma opasan po zdravlje, – napominje Miketić. – Naravno, svi smo to doveli u vezu sa novom kotlarnicom na biomasu, koja je puštena u rad početkom decembra. Međutim, kao odgovorni građani, da bismo tako nešto sa sigurnošću mogli i da tvrdimo, bilo je neophodno da uradimo posebne provere i analize, pa da javno istupimo i vidimo onda šta je sve pošlo po zlu u ovom projektu.

On podseća da je kotlarnica otvorena 1. decembra u prisustvu ministarke za zaštitu životne sredine, Irene Vujović, i predsednika opštine Dejana KovačevićaMinistarka Vujović je izjavila: “Mazut će biti isključen iz upotrebe, a koristiće se biomasa kao ekološki prihvatljiviji energent sa nultom emisijom sumpor-dioksida, dok će emisija praškastih materija biti znatno ispod dozvoljenih vrednosti”. Predsednik opštine Kovačević je istakao da opština Gornji Milanovac ovim rešava višedecenijski problem zagađenja vazduha.

– Međutim, došlo je do pogoršanja kvaliteta vazduha za u proseku oko 20 procenata, – ističe Miketić. – Magistar Dejan Lekić, ekspert za zaštitu životne sredine, je na našu molbu uradio uporednu analizu kvaliteta vazduha „decembar 2021/decembar 2022.“ iz tri stanice građanskog monitoringa u ulicama Vuka Karadžića, Kursulina i Sedmog jula. Iz te analize vidi se da je došlo do povećanja koncentracija suspendovanih PM čestica na sve tri stanice monitoringa. Povećanje se kreće između 10 i 29 procenara, dok je srednja mesečna vrednost porasla za 19 procenata za PM2.5, odnosno 21 procenat za PM10 čestice. Znači, imamo totalnu suprotnost od onoga što je bio cilj ovog projeta, a to je da Milanovčani dišu čistiji vazduh.

Viber image 2023 01 25 09 59 22 322

Miketić takođe napominje da Milanovac svakako ima višedecenijski problem sa zagađenjem vazduha zbog tri stvari: geografski položaj u kotlini, brojna industrijska postrojenja i veliki broj individualnih ložišta na konvencionalna goriva, poput drveta i uglja; ali da je, uprkos početku gasifikacije grada od pre dvadesetak godina, malo urađeno da se ona nastavi i preuzme dominantnu ulogu.

Gas, kao fosilno gorivo, ne predstavja energent budućnosti, ali manje zagađuje vazduh od mazuta, uglja i individualnih kotlarnica i peći, rekao je Miketić i naveo pitanja koja upućuju za šta je zapravo odgovorna opštinka vlast u konkretnom slučaju:

Viber image 2023 01 25 09 59 16 307

* Zašto je opština donela rešenje da se ne uradi studija o proceni uticaja o zaštiti životne sredine, koja je inače neophodna za ovakve projekte?

* Zašto je posao dat privatnoj kompaniji koja nema reference, niti iskustvo za upravljanje ovakvim postrojenjem na biomasu?

* Da li funkcionišu filteri u toplani i da li opština vrši njihov nadzor? U Evropi toplane na biomasu ne ispuštaju nikakav dim i garež. Tako mora raditi i naša toplana.

* Koji je kvalitet sirovine biomase, “sečke”, i ko vrši njenu inspekciju, jer od ovoga zavisi šta izlazi iz dimnjaka, koji se nalazi tik pored bolnice i škola?

– Zbog toga – kako je dodao, – predlažemo hitnu meru prelaska rada toplane na gas, jer ta opcija postoji, dok se čitav proces rada ovog postrojenja ne dovede na zakonsku meru, koja nije štetna po zdravlje građana, pogotovo dece i najastarijih. Ukoliko opština hitno ne zaustavi ovu trovačnicu, organizovaćemo proteste i tako naterati predsednika opštine da donosi odluke koje štite zdravlje građana, a ne privatne investitore, – poručio je danas Miketić.

GMInfo.rs

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima