Dveri GM o upravljanju gradskim grobljem

Premier nikad brzi gm 600x130 1 74

„Više puta smo ukazivali na različite nepravilnosti u radu JKP „Gornji Milanovac“. Poslednje što smo otkrili je nešto što je prevršilo svaku meru i što je normalnom čoveku teško da razume. Radi se o upravljanju gradskim grobljem u Gornjem Milanovcu,“ kaže se  u saopštenju iz  OO Dveri G. Milanovac, čije prenosimo u celosti.

„Svake godine, nakon novogodišnjih praznika, veći broj naših sugrađana dobija obaveštenje da je potrebno da plati desetogodišnji zakup za grobna mesta na gradskom gorblju, čiji su korisnici. Sigurni smo da većina to uredno i plati, jer žele da njihovi preci mirno spavaju na „onom svetu“.

Međutim, kada izmire tu svoju obavezu prema JKP-u, umesto računa i fiskalnog računa, dobiju neki ugovor iz koga se ne vidi da su oni izmirili svoju obavezu i šta im je sve naplaćeno.

Jedan naš član je insistirao da mu se izda račun za isplaćeni iznos, kako bi imao potvrdu da je izmirio svoje obaveze po ugovoru. Službi računovodstva je pri tome pokazao i kako izgleda račun koji dobija iz JKP „Pogrebne usluge“ – Beograd, kada izvrši uplatu tamo.

Zahvaljujući ljubaznosti zaposlenih u računovodstvu JKP-a, kao i očiglednim njihovim vanrednim angažovanjem, dobio je račun. Iznenadio se, međutim, kada je video da mu je PDV obračunat po stopi od 20 odsto. U Beogradu za istu uslugu (održavanje i zakup grobnih mesta) obračunavaju PDV po stopi od 10 odsto. Za održavanje groblja u Milanovcu, koje se plaća uz račun za vodu, PDV se obračunava isto po stopi od 10 odsto. Zašto je ovde za zakup 20 odsto? Neko očigledno greši!

Naš član postavio je pitanje i zašto se zakup plaća obavezno za 10 godina unapred, odnosno, zašto to ne može da se plaća češće i za kraći period, kako je, inače, u Beogradu? Odgovor na to nije dobio. Da je to apsurdno nije teško shvatiti ako zamislite da u pekari ne možete da kupite manje od 10 hlebova, ili u prodavnici obuće manje od 10 pari cipela! Besmisleno!

Osetivši da ovde mnogo toga nije u redu, zainteresovali smo se i za prodaju grobnih mesta. Prema onome što smo saznali, grobna mesta se kao takva ne prodaju, ali se prodaju AB opsezi (verovatno armirano-betonski), kako stoji u cenovniku na sajtu JKP-a.

Cena se kreće u rasponu od 96000 do 136000 dinara. Međutim, od korisnika koji su u relativno skorije vreme kupovali te opsege saznali smo da se ni njima ne daju nikakvi računi, već samo neke priznanice odštampane na štampaču.

Iz njih se ne vidi koliki je i da li je uopšte plaćen PDV. Štaviše, na priznanicama i ne stoji da su platili AB opseg nego zakup grobnih mesta! Naplaćuju jedno, a na priznanicama piše nešto drugo! Pa, gde to ima? Radi se o velikim ciframa i potrebno je znati gde idu te pare.

Ugostitelj koji ne izda fiskalni račun za najobičniju kafu, plaća veliku kaznu. Kako je moguće da JKP za ove svoje usluge ne izdaje fiskalne račune?

Da li oni to zloupotrebljavaju posebna stanja i osećanja u kojima se nalaze građani kada sahranjuju nekog svog bliskog, što bi bilo, priznaćete, morbidno?

Smatramo da postoje svi uslovi da Poreska policija Republike Srbije pod hitno izvrši kontrolu rada JKP Gornji Milanovac, da se građanima obavezno izdaju računi i da se svima kojima je pogrešno obračunat PDV vrati novac,“ stoji u saopštenju koje potpisuje medijski tim Dveri OO GM.

*Svi navodi izneseni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. GMinfo nije autor teksta.

Pratite nas i na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i Twitter nalogu.

 

Podeli ovaj članak sa ostalim prijateljima